Desničar koji traži zabranu pobačaja tražio od ljubavnice da pobaci

Desničar koji traži zabranu pobačaja tražio od ljubavnice da pobaci

Screenshot:CNN

REPUBLIKANSKI kongresnik iz američke savezne države Pennsylvanije najavio je da će dati ostavku na svoju poziciju nakon političko-seksualnog skandala u kojem je uhvaćen.

Naime, Tim Murphy uhvaćen je kako traži od svoje ljubavnice da obavi pobačaj djeteta koje je imao, odnosno misli da ima, s njom. 
 
Veliki protivnik prava na pobačaj
 
To samo po sebi ne bi bilo toliko kontroverzno - ako zanemarimo bračnu nevjeru konzervativnog političara - da Murphy usto nije i oštri protivnik prava žena na pobačaj koji se sam hvalio svojim dugogodišnjim konzistentnim glasanjem protiv prava na pobačaj u Kongresu. Štoviše, jedan je od predlagača zakona koji je ovog mjeseca izglasan u Kongresu, a koji zabranjuje pobačaj nakon 20. tjedna.
 
Prema evidenciji vodeće američke nevladine organizacije za zabranu pobačaja, Family Research Councila, Murphy ima 100 postotni rezultat glasanja protiv pobačaja. Podržava ga i još jedna organizacija za “pravo na život”, LifePac, a bio je i član republikanskog kluba kongresnika Pro-Life Caucus.
 
Tražio od ljubavnice da pobaci pa nakon toga objavio poruku protiv pobačaja
 
Poruke koje razotkrivaju Murphyjevo eklatantno licemjerje dobio je i objavio Pittsburgh Post-Gazette 3. listopada. U poruci, koju je Murphyjeva ljubavnica Shannon Edwards poslala kongresniku u siječnju, optužuje ga zbog objave protiv pobačaja na njegovom Facebooku tjedan dana nakon što je od nje tražio da pobaci. “I imaš nula prava objavljivati svoj stav protiv pobačaja svuda okolo kad me nisi imao problema tražiti da pobacim naše nerođeno dijete još prošlog tjedna, kad smo mislili da je to jedna od opcija”, stoji u njenoj poruci. 
 
Murphy joj se na to pravdao da nije on napisao sporne objave na Facebooku: “Shvaćam što govoriš o mojim porukama za Marš za život. Ja ih nisam nikad napisao. Osoblje to radi. Pročitao sam i zgrčio se. Rekao sam osoblju da ih više ne radi. Ja ću.” 
 
Prvo rekao da se neće opet kandidirati, na kraju ipak dao ostavku
 
Murphyjev strah zbog trudnoće ljubavnice pokazao se kao lažna uzbuna, a on je svoju vanbračnu aferu priznao u rujnu, ali šteta zbog objave poruka pokazala se kao nepopravljiva za njegovu političku karijeru. Nakon što je prvo najavio da neće tražiti novi mandat u Kongresu na sljedećim izborima, Murphy je na kraju očito bio prisiljen dati ostavku. Vijest o ostavci, koja stupa na snagu 21. listopada, priopćio je predsjednik Kongresa, republikanac Paul Ryan. 
 
"Nakon rasprave sa svojom obitelji i suradnicima, odlučio sam kako se neću kandidirati za novi izbor u Kongres na kraju svog mandata. Idući period bit će moje privatno vrijeme u kojem ću potražiti pomoć, u kojem ćemo moja obitelj i ja nastaviti raditi na rješavanju osobnih problema i oporavku. Molim vas da poštujete našu privatnost tijekom tog perioda", napisao je Murphy u službenoj izjavi kada je, izgleda, još mislio da može spasiti mandat. Njegova stranka je, očito, mislila drukčije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara