Desničarski studenti u Rimu motikama i lancima napali studente prosvjednike

Desničarski studenti u Rimu motikama i lancima napali studente prosvjednike

TRI STUDENTA i jedan policajac ozlijeđeni su u nasilju tijekom studentskog prosvjeda u centru Rima zbog novog zakona Berlusconijeve vlade desnog centra koji za 2009. godinu predviđa smanjenje izdvajanja države za obrazovanje i istraživanja.

Prosvjedu studenata priključili su se i profesori pa su mnogi predavanja držali na gradskim trgovima. Prosvjed u Rimu održao se na trgu Navona i bio je miran dok se nije pojavila skupina studenata desničarske orijentacije, priopćila je policija. Oni su kolege napali motkama i lancima pa se umiješala i policija te privela petnaestak studenata.

Sporni zakon, koji je Senat već usvojio, predviđa smanjenje državnih izdvajanja za obrazovanje. Ova mjera pogađa prije svega osnovne i srednje škole, ali prosvjedima su se pridružili i studenti i sveučilišni profesori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti tvrde da će im se zbog novog zakona smanjiti mogućnost da dobiju dobro obrazovanje i da će biti prisiljeni otići u inozemstvo školovati se.

U Milanu, u kojem su studenti jučer blokirali promet i zauzeli željezničku stanicu došlo je također do manjih okršaja, a u Napoliju su studenti blokirali glavni trg.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara