Mladićevoj "desnoj ruci, očima i ušima" doživotni zatvor, žrtve zadovoljne: Tolimir kriv za genocid u Srebrenici i Žepi

Mladićevoj "desnoj ruci, očima i ušima" doživotni zatvor, žrtve zadovoljne: Tolimir kriv za genocid u Srebrenici i Žepi

Foto: AFP

HAŠKI sud je "desnu ruku, oči i uši" Ratka Mladića, generala Zdravka Tolimira, osudio dana na doživotni zatvor. Kako se navodi u obrazloženju presude, Tolimir je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge ratne zločine počinjene 1995. godine na području Srebrenice i Žepe u Bosni i Hercegovini.

Sud je ocijenio kako je Tolimir bio Mladiću "više jednak nego podređen" te je bio do kraja upoznat sa svim stravičnim zločinima koji su se odvijali. I ne samo to - planirao ih je. Tereti ga se i za udruživanje u zločinački pothvat.

Tužiteljstvo je za Tolimira bilo zatražilo doživotnu kaznu tvrdeći da je proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića o istrebljenju Bošnjaka. Sumnjaju da je upravo on isplanirao zločin. Tolimir tvrdi da takva zapovijed nije izdana te je zatražio da ga sud oslobodi optužbi.

Tolimira se tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995. Tolimira se optužuje i da je osobno nadgledao ubojstva 1.700 muslimana na farmi Branjevo i u Prilici.

Haška optužnica protiv Tolimira podignuta je 10. veljače 2005. godine. Uhićen je 31. svibnja 2007. godine te se od tad nalazi u haškom pritvoru. Suđenje je započelo 26. veljače 2010. godine.

Žrtve Srebrenice i Žepe zadovoljne: "Želimo da se napiše stvarna povijest ovih prostora i da se zna tko su počinitelji genocida, a tko su žrtve"
 
"Najvažnije je da je dokazan zločin genocida", izjavila je za agenciju Anadolija (AA) predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić u prvoj reakciji nakon presude Zdravku Tolimiru, pomoćniku bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja, koji je danas u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
 
Subašić je za agenciju Anadolija dala telefonsku izjavu iz Haaga. Tamo je presudu dočekala zajedno sa članovima ostalih srebreničkih udruženja, te aktivistima iz Nizozemske, Njemačke, Švicarske i drugih dijelova Europe.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čestitala je sucima i tužiteljima u Haagu. "Iznošenjem presude Tolimiru donesena je pravda za jedan dio onog što smo mi u Srebrenici doživjeli i preživjeli. Ovo je malo zadovoljstvo obitelji srebreničkih žrtava. Imala sam takav osjećaj, da je slučajno mogao donijeti, njemački sudac bi donio smrtnu kaznu u ovom slučaju. A mi znamo da je zločinac Tolimir to i zaslužio. Nadamo se da će Mladić, Karadžić i Šešelj doživjeti istu sudbinu", rekla je Subašić za AA.
 
Subašić je, nadalje, naglasila kako je ovo najbolji odgovor svima onima koji iznova i iznova negiraju genocid u Srebrenici. "Oni su lažima počeli agresiju, lažima su vodili tu agresiju, a lažima se i sada brane. Važno je da je presuda tu, kao i točka genocida. To je važno ne samo zbog nas majki Srebrenice koje su izgubile svoju djecu, čije kosti još tražimo. Više je važno zbog onih koji ostaju iza nas. Želimo da se napiše stvarna povijest ovih prostora i da se zna tko su počinitelji genocida, a tko su žrtve", dodala je.

"Tolimir je, zaista, zaslužio osjetiti što znači biti zarobljenik"

 
Esma Palić, supruga ratnog zapovjednika Žepe Avde Palića, za čije ubojstvo je Tolimir, između ostalog danas osuđen, izjavila je za agenciju Anadolija kako je ova presuda potvrdila njenu životnu filozofiju da pravda uvijek pobjeđuje.
 
"Ja vjerujem u pravdu. A presuda kojom je Tolimir osuđen na doživotnu kaznu zatvora je pokazala opravdanost ovog optimizma. Zaista sam sretna! Ne zato što je Tolimir osuđen na doživotnu robiju, već što je pravda pobijedila. A Tolimir je, zaista, zaslužio da osjetiti što znači biti zarobljenik", kazala je uplakana Palić za AA.

"Nakon presude Tolimiru mora prestati negiranje genocida"

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija kako je važno da je u još jednom slučaju sudski potvrđen genocid u Srebrenici i Žepi."Jedan od suradnika Ratka Mladića nije imao šanse izvući se od optužbi koje su mu bile stavljene na teret te je Sudsko vijeće presudilo doživotnu kaznu zatvora. Ono što je važno jest da je Sudsko vijeće prihvatilo da je počinjen genocid kroz udruženi zločinački pothvat. Također, važno je da je ubojstvo zapovjednika Žepe i dvojice njegovih suradnika, također, okvalificirano kao genocid. Vrlo je važno da su potvrđena tri zločinačka pothvata", rekao je Agić, dodajući kako se nada da će ova presuda biti i potvrđena.
 
Nadalje, smatra kako je nakon ovakvih presuda vrijeme da prestane negiranje genocida u Srebrenici i BiH, iako sumnja da će se to dogoditi. "Na nama koji poštujemo zakone i državu BiH jest da kroz ove presude sužavamo prostor negatorima genocida, odnosno koristimo sve mjere i radnje za anuliranje onih koji negiraju genocid u Srebrenici i BiH", istaknuo je Ahmić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara