Detalji akcije Flajš: Veći dio osumnjičenika pušten da se brani sa slobode

Detalji akcije Flajš: Veći dio osumnjičenika pušten da se brani sa slobode
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SUDAC istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u četvrtak na zahtjev Uskoka jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenih za gospodarske malverzacije koji su uhićeni u srijedu u sklopu akcije Flajš.

Petorici okrivljenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je jednomjesečni istražni zatvor određen i za petoricu okrivljenika koji se nalaze u bijegu, priopćila je zamjenica ravnateljice Uskoka Mirna Rukavina.

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su Tomislav Pavković i Oliver Kolobarić.

Tajno snimanje razgovora

Tijekom jučerašnjeg dana na slobodu su pušteni Ana Karamarko i Zrinski, ali i cijeli niz poduzetnika kojima se na teret stavlja da su uz pomoć navodne grupacije, kojoj su na čelu bili Pavković i Kolobarić, iz svojih tvrtki ili izvlačili novac ili si fiktivnim poslovima umanjivali poreznu osnovicu ili, najčešće, oboje.

>> Ime akcije u kojoj su istražitelji upali u firmu Ane Karamarko je FLAJŠ. Evo detalja

Policija i Uskok sumnjaju da su Pavković i Kolobarić, od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, "kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava" u zločinačko udruženje povezali "veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima".

Skupina je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 milijuna kuna te Državni proračun oštetila za oko 11,5 milijuna kuna.

U sklopu akcije Flajš u srijedu je uhićena i Ana Karamarko, supruga bivšeg premijera i nekadašnjeg šefa HDZ-a, koja je nakon ispitivanja puštena da se brani sa slobode jer Uskok nije zatražio da joj se odredi istražni zatvor.      

Za što se točno tereti Ana Karamarko?

Anu Karamarko Uskok tereti da je u ime svoje firme Pavkovićevim firmama Le noke usluge i Analytics expert platila dvije fakture - jednu od 312 tisuća kuna za isporuku poslovnog softvera u prosincu 2018. te drugu od 155 tisuća kuna.

Budući da su od ranije sumnjali da se radi o fiktivnim tvrtkama, počeli su tajno snimati Pavkovića.

Snimili su tako, kako doznaje Telegram iz izvora bliskih istrazi, nekoliko njegovih razgovora za koje vjeruju da ga povezuju s Anom Karamarko te da su dokazi ovih malverzacija. U jednom od razgovora Pavković jednog od svojih osumnjičenih suradnika moli da mu nabavi "neki programčić". Trebalo se raditi o "nekom CD-u" vezanom za ono što je "radio prijateljici".

"Daj mi nešto da ona ima kod sebe", objašnjava dalje Pavković i nastavlja: "Nitko to neće gledati. Nitko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softvera."

Karamarko se stavlja na teret da je, od ukupno 467.500 kuna koliko je platila Pavkoviću, on njoj vratio 77 tisuća kuna. Tvrtki Drimia, kako tvrdi USKOK, omogućeno je da si zbog ovih lažnih faktura za 2018. i 2019. još umanji porezne obveze za ukupno 138.500 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara