Deutsche Telekom SAD-u plaća odštetu zbog podmićivanja političara u Makedoniji i Crnoj Gori

Foto: Ilustracija

DEUTSCHE Telekom i njegova mađarska filijala Magyar Telekom pristali su platiti preko 95 milijuna dolara odštete američkom ministarstvu pravosuđa i Komisiji za vrijednosne papire, kako bi ivi odustali od tužbe vezane  uz podmićivanje dužnosnika vlasti u Makedoniji i Crnoj Gori.

U sklopu nagodbe, ministarstvo pravosuđa neće tužiti firme sljedeće dvije godine ako budu poštovale zakon i poboljšaju mogućnost konkurencije.

Optužbe se odnose na navodne milijunske isplate makedonskim dužnosnicima u 2005. i 2006.godini, kako bi ovi odugovlačili s otvaranjem tržišta bežične telekomunikacije u toj zemlji za novu konkurenciju. U Crnoj Gori je pak Magyar dužnosnicima plaćao kako bi mu osigurali povoljnije ugovore.

Mađarska, odnosno njemačka firma optužena je za mito i loše vođenje evidencije, kao i za kršenje propisa o unutrašnjoj kontroli protivno američkom Zakonu o borbi protiv korupcije van teritorija SAD-a. Iako se zakon primjenjuje prvenstveno na američke firme, odnosi se i na one koje posluju i imaju predstavništva u SAD-u. U navedeno vrijeme se na njujorškoj burzi trgovalo dionicama Magyar Telekoma što je SAD-u dalo jurisdikciju na tužbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara