Devet zemalja EU-a osniva timove za brzo djelovanje na kibernetičke prijetnje

Devet zemalja EU-a osniva timove za brzo djelovanje na kibernetičke prijetnje
Ilustracija: 123rf

DEVET zemalja Europske unije osnovat će timove za brzo djelovanje kako bi odgovorile na eventualne kibernetičke prijetnje, u okviru novog obrambenog ugovora EU-a, priopćila je u četvrtak Litva koja vodi taj projekt.

"Devet zemalja prihvatilo je sudjelovati. Cilj je stvoriti europske kibernetičke snage za brzo djelovanje koje će funkcionirati po načelu smjene", rekao je litavski ministar obrane Raimundas Karoblis u razgovoru za AFP.

Ugovor će potpisati i Krstičević

U ponedjeljak će mu se u Luksemburgu pridružiti hrvatski, estonski, nizozemski i rumunjski kolege koji će potpisati ugovor, a poslije će to učiniti Finska, Poljska i Španjolska.

Timovi u kojima će se smjenjivati stručnjaci bit će spremni pomagati nacionalnim vlastima u slučaju informatičkog napada, na temelju vremenskog plana koji će se izraditi iduće godine, dodao je Karoblis.

Potonji predviđa da će EU izdvojiti sredstva za kupnju računalnih programa i opreme te će i dalje kontaktirati s europskim ustanovama radi potanje razrade pravnih i tehničkih pitanja.

Kibernetičke snage su među prvim projektima ostvarenim u okviru europskog obrambenog ugovora, koji je potpisan lani nakon sumnja koje je američki predsjednik Donald Trump iznio u vezi s NATO-ovom ulogom i izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Litva koja vodi projekt osnažila je svoje službe na tom polju, obrazloživši to "neprijateljskim kibernetičkim djelovanjem" Rusije koje je, tvrdi, upereno protiv njezinih institucija i njezina energetskog sektora.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara