Devetorica džihadista Islamske države bit će izručena BiH do kraja tjedna

Devetorica džihadista Islamske države bit će izručena BiH do kraja tjedna
Ilustracija: YouTube

DEVETORICA pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) iz Bosne i Hercegovine do kraja ovoga tjedna bit će iz Sirije i Iraka prebačena u BiH gdje će im se suditi zbog terorizma, objavio je u utorak portal Žurnal blizak obavještajnim strukturama u toj zemlji.

Prema medijskim informacijama na popisu osoba koje će biti izručene su radikalni islamisti Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko koji su zarobljeni nakon sloma Islamske države.

Oni su iz BiH ponajviše otišli tijekom 2013. i 2014., a posljednjih mjeseci nalazili su se u zatvorima ili zatočeničkim logorima na području Sirije i Iraka.

Odmah po dolasku u zemlju radikalni islamisti će biti prebačeni u pritvor, navodi Žurnal.

Za njih šestero raspisana je crvena Interpolova tjeralica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga te će ih preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Žurnal je objavio kako je Keserović tijekom boravka u Siriji objavio nekoliko propagandnih videosnimki Islamske države u kojima je pozivao na ubijanje kršćana. Posljednji takav pojavio se u lipnju 2016. 

Džihadist u videu govorio: "Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv"

"Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je u videoporuci džihadist Keserović.

U BiH će, do kraja tjedna, biti izručen i Emir Ališić. Njegovo ratno ime u ISIL-u bilo je Evu Talha. Prema informacijama sigurnosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Beograđanina koji se preobratio na islam, Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije. Na teritoriju ISIL-a bio je sa suprugom Sadžidom te sinom i dvije kćeri. S Ališićem je preselio u Raqu zajedno s posinkom Hamzom Labidijem koji će, također, biti izručen u BiH, tvrdi Žurnal.

U Raqi je uhićen i Armin Dželko koji je u Siriji ratovao u postrojbi komandosa kojom je zapovijedao državljanin BiH Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji.

Žurnal navodi da je Muatesim bilo ratno ime Senada Kasupovića. I on je bio pripadnik postrojbe komandosa, koja je poznata i pod imenom El Akas. Bio je oženjen sirijskom državljankom koja je doselila iz Damaska. Ratovao je na području grada Kobanea, gdje je ranjen u trbuh, te u iračkom gradu Baijiu gdje je pogođen u nogu. Posljednje godine proveo je u gradu Raqi, gdje je i zarobljen. I za njim je raspisana tjeralica. Armin Ćurt, poznat pod imenom Abdulah, ratovao je na području Manbija i Al Babe u Siriji. Oženio se državljankom Sirije.
Devetorici koja će biti izručena vlastima Bosne i Hercegovine, navodi portal Žurnal, sudit će se zbog terorizma i prijeti im kazna dugotrajnog zatvora.

Nakon sloma Islamske države u BIH je do sada izručen samo radikalni islamist Ibro Ćufurović, protiv kojega je započeo postupak pred Sudom BiH. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara