MIGRANTSKA KRIZA

Dignute kaznene prijave protiv hrvatskih policajaca, traži se i ostavka ministra

Dignute kaznene prijave protiv hrvatskih policajaca, traži se i ostavka ministra
Screenshot: Index

CENTAR za mirovne studije podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja koji su silom protjerivali migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Nepoznati počinitelji u ovom su slučaju policajci snimljeni dok su nasilno i ilegalno protjerivali izbjeglice.

“Nakon brojnih svjedočanstava javnost je mogla vidjeti snimke postupanja hrvatske policije. One otkrivaju sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja” rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, Kekuš je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja.

“Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se izbjeglicama onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila”, rekla je.

Osim što su podnijeli kaznenu prijavu i od Državnog odvjetništva zatražili žurnu istragu, iz Centra za mirovne studije su zatražili i ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika uprave za granice Zorana Ničena smatrajući ih izravno odgovornima za nezakonito i nasilno postupanje policije.

 

 

Skrivene kamere bile su instalirane u tetrapaku i na krovu ove kuće.

 

 

 

 

Raskrižje nakon kojeg se migrante šalje niz šumski put.

Put od raskrižja prema cesti M11 koja vodi do Bihaća.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara