Dijabetičari strahuju od nadoplate za inzulin. Ministar kaže da toga neće biti

Dijabetičari strahuju od nadoplate za inzulin. Ministar kaže da toga neće biti
Foto: 123rf

STRAH od poskupljenja nadoplate za inzulin je opravdan jer su dosadašnja iskustva pokazala da se to dogodilo nakon svakog nadmetanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), poručili su danas iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) te su upozorili da bi poskupljenje moglo dodatno pogoršati zdravlje oboljelih i njihove financijske mogućnosti.

Nakon što je HZZO u utorak donio odluku o početku provedbe javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova koje će plaćati HZZO za sve lijekove koji se propisuju na recept, među oboljelima od dijabetesa pojavila se bojazan da bi među lijekovima koji će poskupjeti mogao biti inzulin.

Kujundžić izjavio da se ništa novo ne događa oko cijene inzulina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je izjavio da se ništa novo ne događa oko cijene inzulina te da će se tek vidjeti što će biti, a HZZO je priopćio kako se radi o redovnom postupku koji provode od 2013. godine. Unatoč tomu, iz HSDU-a su na konferenciji za medije kazali da su dosadašnja iskustva pokazala da se nakon svakog postupka nadmetanja, cijena nadoplate za inzulin povećala.

Predsjednica HSDU-a Zrinka Mach istaknula je da su udruge dijabetičara odlučile reagirati upravo sada jer neće moći utjecati na to kad u veljači završi postupak HZZO-a. Naime, tijekom postupka, HZZO u definirane skupine i podskupine raspoređuje lijekove s liste lijekova i ovisno o tome koji lijek ima pet posto prometa u zadnja tri mjeseca, utvrđuje razinu cijene lijeka za HZZO. Mach je kazala kako bi stavljanje inzulina na B listu lijekova bilo nelogično, s obzirom na financijski teret koji dijabetičari već imaju.

Dijabetičari moraju paziti i na prehranu, podsjeća Mach

"Nije dijabetičaru samo lijek to što mora platiti, on mora voditi računa o pravilnoj prehrani", podsjetila je Mach te dodala da je moguće poskupljenje od 20 do 400 kuna.

Osim financijskih, poskupljenje bi dovelo i do zdravstvenih problema oboljelih. "Bojimo se da bi promjena terapije kod dobro reguliranih dijabetičara mogla dovesti do pogoršanja bolesti, ali i da oni koji budu morali izdvajati više novca za nadoplatu lijeka, lijek neće uzimati redovito, što bi moglo izazvati velike zdravstvene komplikacije", upozorila je Mach.

U Hrvatskoj ima više od 300 tisuća odraslih osoba oboljelih od dijabetesa, čime je broj oboljelih dosegnuo 9,07 posto odrasle populacije. Ta bolest ima i stalan trend porasta udjela u ukupnoj smrtnosti, a 2017. popela se na četvrto mjesto i ima udio od 4,4 posto i 2331 umrlog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara