EPIDEMIJA OSPICA U DUBROVNIKU

Dijete zaraženo ospicama dobilo je upalu pluća

Dijete zaraženo ospicama dobilo je upalu pluća
Foto: Hina, 123rf

JUČER su kod troje djece iz Dubrovnika potvrđene ospice. Broj zaraženih time je narastao na 17.

Od njih troje, dvoje je djece u dobi od oko tri godine, dok je jedna beba u dobi od osam mjeseci. Ona je i hospitalizirana zbog komplikacija, rečeno je Indexu jučer.

Kako danas objavljuje Dubrovački dnevnik, jedno dijete je hospitalizirano jer je dobilo upalu pluća. No, prema posljednjim informacijama, dijete je bolje i stabilno je.

Kako smo jučer objavili, zaražena djeca koja su vrtićke dobi nisu pohađala vrtić u vrijeme zaraznosti.

Prvi slučaj 25. svibnja

Prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice, Stjepan Đuričić, istaknuo je na konferenciji za novinare 12. lipnja kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju i osip koji se širi iza ušiju i na čelu te po vratu preko trupa i ekstremiteta. "Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonom kontaktirati svojeg liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije", rekao je tada Đuričić.

U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup kako se bolest ne bi naglo širila.

Upute ako sumnjate na ospice

"Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju), a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara