Diljem BiH Hrvati obilježili žrtvu Vukovara, ali i uspostavu Herceg-Bosne

Diljem BiH Hrvati obilježili žrtvu Vukovara, ali i uspostavu Herceg-Bosne
Foto: Hina

PALJENJEM svijeća i molitvama diljem Bosne i Hercegovine obilježen je spomen na vukovarsku žrtvu, ali i stradanje Hrvata u toj zemlji te uspostavu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je utemeljena istoga dana kada je i pao Vukovar.

Duž Vukovarske ulice u Mostaru građani su upalili svijeće, a svećenici iz crkve svetog Mateja nakon mise poveli su procesiju s upaljenim svijećama koja se u molitvi zaustavila ispred središnjeg križa za žrtve Vukovara. Priključili su im se ondje brojni Hrvati i vjernici te su se pomolili za žrtve ubijene 1991. u tome gradu na Dunavu.

Nakon molitve u Vukovarskoj ulici u Mostaru, mladež udruge Troplet je na brdu Humu iznad Mostara podno Jubilejskog križa upalila 27 velikih svijeća odajući poštovanje žrtvi Vukovara i sjećanje na 27 godina od uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Diljem Bosne i Hercegovine u noći na nedjelju i u samu nedjelju zapaljene su svijeće u sklopu akcije Večer sjećanja, a velik broj Hrvata iz BiH otputovao je u Vukovar. Svijeće su zapaljene u Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku, Žepču, Orašju i brojnim drugim središtima.

Mladež HDZ-a pokrenula je cijelu akciju

Kako su priopćili iz Mladeži HDZ-a BiH koja je pokrenula akciju, Večer sjećanja je poseban događaj, osobito za Hrvate Bosne i Hercegovine, jer j u vrijeme žrtve grada Vukovara prije 27 godina krenula i borba za opstojnost hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

''Snaga i zajedništvo koje su tada pokazali hrvatski branitelji u obrani naših domova trebaju biti nit vodilja i na ponos svima nama koji se u Večeri sjećanja prisjećamo zajedničke žrtve koju je hrvatski narod prošao prije 27 godina'', priopćili su iz te organizacije.

Predsjednik udruge Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić istaknuo je da je Herceg-Bosna 1991. godine osnovana u trenutku pada Vukovara i dok su trajali napadi tzv. JNA na Hrvatsku s područja Bosne i Hercegovine na što tadašnje vlasti nisu imale nikakva odgovora.

''S velikog područja BiH napadana je Republika Hrvatska, a odgovora na neke stvari, poput uništenja sela Ravno, jednostavno nije bilo i HVO i Herceg-Bosna su se tu pojavili kao povijesna nužnost", istaknuo je Šoljić.

Hrvati su odigrali ključnu ulogu za neovisnost Bosne i Hercegovine, a bošnjačka politika danas pokušava sotonizirati Herceg-Bosnu, rekao je Šoljić koji u tome vidi hegemonističku želju za obespravljivanjem Hrvata.

"Bošnjacima i Sarajevu Herceg-Bosna nije smetala dok su im Hrvati trebali. Kad je trebalo proglasiti neovisnu BiH, nije im smetala ni u državnom parlamentu niti na referendumu o neovisnosti BiH koji je uspio zahvaljujući Hrvatima", rekao je Šoljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara