"Dio svećenstva i danas otvoreno podupire ustaški režim održavanjem misa za Poglavnika"

UDRUGA mladih antifašista grada Zagreba odlučila se uključiti u raspravu o ulozi Katoličke crkve u Drugom svjetskom ratu, koja je izazvala pravu paljbu na relaciji Ivan Fumić - Josip Bozanić.

Podsjetimo, predstavnik jasenovačkih logoraša Ivan Fumić je na komemorativnom skupu u Jasenovcu kazao kako je Crkva posljednji bastion koji brani ustaški poredak. Zagrebački kardinal Josip Bozanić je potom rekao kako bi se Fumićevim izjavama trebalo baviti Državno odvjetništvo.

"Nedavna polemika oko uloge Crkve u Drugom svjetskom ratu isključivi je proizvod senzacionalističkog novinarstva. Polemiku je navodno pokrenuo `skandal` oko istupa Ivana Fumića na komemoraciji u Jasenovcu. Sama izjava je bila izrazito tendenciozno prenijeta što je doprinijelo stvaranju dojma `napada na Crkvu`, a u pojedinim ultra-desničarskim trash časopisima je preraslo i u atmosferu linča. Vrhunac se dogodio neki dan kada je biskupska konferencija sugerirala državnom odvjetništvu da intervenira protiv Fumića", navode mladi antifašisti.

"A što je to Fumić rekao? Da je dio svećenika i redovnika sudjelovao u zločinima kao što je dio sudjelovao i u narodnooslobodilačkoj borbi, da dio svećenstva i danas otvoreno podupire ustaški režim održavanjem misa za Poglavnika, da Crkva nikad ne intervenira protiv svojih članova koji javno daju podršku ili sudjeluju u aktivnostima NDH nostalgičara. Pa sve je to jasno kao dan i svega toga su nam puni mediji!", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da su biskupi zaboravili kako je vrijeme inkvizicije davno prošlo"

"Napadi na Fumića su organizirani kako bi se izbjegao odgovor na jednostavno pitanje - zašto u Jasenovcu nema najviših predstavnika Crkve? Umjesto da se potaknuta kritikom Crkva jasno odredi prema ustaškim zločinima, pa i svojim članovima koji su u tim zločinima sudjelovali, ona smatra potrebnim da represijom uguši svaki opravdanu kritiku. Kao da su biskupi zaboravili kako je vrijeme inkvizicije davno prošlo!", smatraju mladi antifašisti.

"Crkva ima `na duši` sve žrtve u čijem su zlostavljanju ili ubijanju sudjelovali ili ga pomagali svećenici i redovnici sve dok sama ne odluči odbaciti filofašističke tendencije iz prošlosti i sadašnjosti. Ovakva Crkva, bez tog čišćenja, a s jasnom namjerom da prijeti svojim kritičarima, može antifašiste samo dodatno uvjeriti kako je to doista zadnji bastion koji izbjegava da se obračuna sa nasljeđem fašizma", navode, a za kraj poručuju: "Smrt fašizmu - sloboda narodu!!!".

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara