Dionice kompanija koje proizvode marihuanu ludo rasle. Hrvatska propušta vlak

Dionice kompanija koje proizvode marihuanu ludo rasle. Hrvatska propušta vlak
Foto: 123rf

DEKRIMINALIZACIJA i legalizacija marihuane u mnogim zemljama pretvorila je uzgoj i preradu te biljke u ozbiljan biznis. U SAD-u i Kanadi neke su firme toliko narasle da se njihovim dionicama trguje na burzama te su mnogim ulagačima, onim hrabrijima, donijele veliku zaradu.

Kanada legalizirala marihuanu, Hrvatska će propustiti priliku

U posljednjih pet godina dionice firmi koje se bave marihuanom imale su ogroman rast, neke i po nekoliko tisuća posto. Također, sve je veći broj zemalja koje smanjuju ograničenja za upotrebu marihuane u medicinske, ali i rekreativne svrhe. Urugvaj je još 2013. potpuno legalizirao marihuanu, dok je Kanada prošle godine legalizirala njenu upotrebu u rekreativne svrhe, a u medicini je bila dozvoljena još od 2001. godine.

Tržište medicinskog kanabisa, prema procjenama analitičara, do 2025. godine dosegnut će vrijednost od 55 milijardi dolara. Sve to ima pozitivan utjecaj na ekonomiju pa se očekuje da će industrija “trave” u SAD-u u sljedećih pet godina stvoriti pola milijuna novih poslova.

Hrvatska, naravno, propušta i ovaj vlak jer oklijeva legalizirati marihuanu, a najveći doseg je to što je dopustila njenu upotrebu u medicinske svrhe i dala licencu za uvoz propalom Imunološkom zavodu.

Ulaganje u dionice kompanija koje proizvode "travu" moguće i iz Hrvatske

No to ne znači da se i iz Hrvatske ne može uključiti u posao s marihuanom. Pritom ne mislimo da je uzgajate u vrtu ili kupaonici pa završite u zatvoru, ali ako ste skloni riziku, moguće je i odavde uložiti u dionice i možda nešto zaraditi.

Razgovarali smo s jednim ulagačem iz Zagreba koji je uložio u dionice kanadske kompanije Aurora Cannabis koja je izlistana na njujorškoj burzi. Dionice je kupio putem banke u Zagrebu u kojoj ima račun.

“Prvo moram reći da ja nisam profesionalac, nego sam onako, amaterski ušao u to. Proučavao sam više kompanija koje se bave kanabisom i shvatio da postoji nekoliko većih kompanija koje su u posao uložile ozbiljan novac i odlučio se za jednu od njih. Auroru sam odabrao jer mi se čini da ima ozbiljne ulagače, a i kanadska je kompanija gdje je poslovna kultura na visokom nivou. Općenito smatram da taj sektor ima velik potencijal, no isto tako sve što je novo, nosi i veći rizik. Do sada nisam imao veliku zaradu jer je dionica ima prilično velike uspone i padove u posljednjih nekoliko mjeseci, otkako sam ‘unutra’”, kaže nam ulagač koji je želio ostati anoniman.

Ogromne zarade u posljednjih nekoliko godina

Cijena dionice Aurora Cannabisa u trenutku pisanja teksta je oko 6,5 dolara te je njena tržišna kapitalizacija oko 6,8 milijardi dolara, odnosno oko 45 milijardi kuna. Početkom siječnja 2016. godine cijena je bila 0,42 dolara, što znači da je od tada porasla oko 1470 posto.

Snažan rast imale su i dionice Canopy Growtha. To je najveća kompanija koja se bavi kanabisom. Ima tržišnu kapitalizaciju od oko 12 milijardi dolara ili gotovo 80 milijardi kuna. Početkom 2016. njezina dionica vrijedila je oko 2 dolara, dok je sada na oko 24 dolara, što je porast od oko 1600 posto.

Među najvećim kompanijama je i Cronos Grup, čija tržišna kapitalizacija iznosi blizu 5 milijardi dolara, odnosno 30 milijardi kuna. Također je imala snažan rast u posljednjih nekoliko godina, najveći među spomenutim kompanijama. Sredinom 2016. njena dionica vrijedila je 0,24 dolara da bi sada bila na oko 14 dolara, što je porast od preko 5700 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara