DIP: Trostruki savez komunista ne ide na izbore, u odnosu na 2003. broj kandidata smanjen za 1440

SAVEZ KOMUNISTA Jugoslavije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine neće imati kandidacijsku listu na izborima jer ne postoji u registru stranaka, a kontroverzni košarkaški sudac Ilija Matijević ne ulazi u izbornu utrku jer nije primjereno ispunio kandidacijski obrazac.

Naime, ovo su jedine dvije liste koje je Državno izborno povjerenstvo odbacilo kao nevažeće, rečeno je danas u Saboru na konferenciji za novinare povodom zaključenja kandidacijskih lista za izbore.

"Listu kandidata Slobodana Midžića za Savez komunista Jugoslavije, Savez komunista Hrvatske i Savez komunista Bosne i Hercegovine nismo prihvatili jer ovo nisu bile registrirane stranke u Hrvatskoj", kazao je predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda. Dodaje kako je kandidacijski proces završio u "dobroj maniri". Ostaje da ukupno na Sabor juriša 3586 kandidata.

Šukerove izjave o financijskom planu su osobni stav

Prema Hrvatinovim saznanjima, HDZ još nije izvijestio javnost o financijskim sredstvima koja će biti upotrijebljena u kampanji. Upitan vrijede li izjave člana predsjedništva HDZ-a Ivana Šukera o tome da će njegova stranka potrošiti na kampanju između 16 i 18 milijuna kuna koje je izrekao na televiziji kao obavještavanje javnosti, Hrvatin kaže da se to može tumačiti kao osobni stav člana stranke.

"Izvješće mora biti službeno podneseno od političke stranke, i mora ga podnijeti osoba za to ovlaštena statutom stranke", kazao je Hrvatin. DIP je uputio dopise svim strankama da javnosti objave kolika će sredstva potrošiti u kampanji i iz kojih izvora dolaze. Hrvatin kaže da forma u kojoj će to stranke napraviti, nije strogo određena, no da mora biti dana na uvid javnosti.

Najstarija i najmlađa kandidatkinja se natječu u istoj izbornoj jedinici

Grgo Nikšić iz HSU-a je najstariji kandidat, (rođen je 1924. godine i izlazi u IV. IJ), a njegova stranačka kolegica Ksenija Trivić najstarija kandidatkinja rođena davne 1918. godine. Hrvatin nije otkrio ime ove kandidatkinje, valjda po načelu da se "damama godine ne govore", ali nesumnjivo, ova gotovo 90-godišnjakinja može biti prabaka najmlađim kandidatima.

Oni su rođeni 1989. godine, s time da se Kristina Posavec (HČSP) natječe u istoj jedinici kao i Trivić, trećoj izbornoj jedinici, dok se Danijel Bilić iz Hrvatskih pravaša, natječe u dijaspori. Posavec je od Bilića mlađa jedan dan, rođena je 25. listopada 1989, što znači da će 3 IJ doslovno ugostiti najveći nesrazmjer u godinama kandidata - najmlađu i najstariju političarku.

Kampanja počinje u ponoć

Hrvatin je izvijestio kako će završetkom današnjeg dana početi predizborna promidžba, te da od sutra počinju teći rokovi za zaštitu izbornog prava, u kojima građani mogu DIP-u prijavljivati povrede kampanje. Nakon što prigovore ocijeni DIP, na njihovu se odluku može žaliti Ustavnome sudu.

Etičko povjerenstvo još nije osnovano

Hrvatin je kazao kako Etičko povjerenstvo za praćenje izbora, koje izabiru stranke, a imenuje Ustavni sud još uvijek nije osnovano. DIP je zbog toga uputio pismeni dopis strankama kako bi što ranije predložile kandidate. Naime, ono ima sedam članova : po dužnosti njime predsjeda predsjednik HAZU-a, tri člana predlaže oporba,a tri člana vladajući.

Članovi povjerenstva moraju biti nestranačke, javne osobe, koje nisu kandidati za izbore, objasnio je predsjednik DIP-a.

U odnosu na 2003., natječe se 1440 kandidata manje

S obzirom da odbačene liste nisu ni ulazile u računalo DIP-a prije dva dana, statistike o kandidatima ostaju iste. Predložena je ukupno 251 lista, od kojih 235 stranačkih i 16 neovisnih. Muškaraca ima 2515, (70,14 posto), a žena 1071 (29,86 posto). Srednja dob svih kandidata je 43,40 godina, s tim da su muškarci prosječno stari 44,7 godina, a žene 40, 36 godina.

U odnosu na prethodne parlamentarne izbore, broj kandidata je smanjen za 1440, pošto se 2003. godine natjecalo čak 5026 kandidata. Statistika je, s druge strane porasla za žene, pa se u odnosu na prošle kada se natjecalo 25 posto žena, na ovim izborima natječe oko 5 posto više. Smanjen je i broj stranačkih lista - sa 310 na izborima 2003., na ovogodišnju 251 listu.

Samo devet stranaka izlazi u 11 izbornih jedinica, a u svih deset jedinica u Hrvatskoj, dakle od I. do X. jedinice izlazi 22 stranke.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara