DIP zabranjuje glasanje i ogromnoj većini staraca u domovima

DIP zabranjuje glasanje i ogromnoj većini staraca u domovima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAKON što je Državno izborno povjerenstvo zabranilo glasanje zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi, sada je otišlo i korak dalje. 

Glasanje će onemogućiti i korisnicima domova za starije, ali i još nekim korisnicima drugih ustanova socijalne skrbi.

"Nastavno na učestale upite izbornih povjerenstava vezanih uz glasovanje birača-korisnika ustanova socijalne skrbi, a u kojim ustanovama nisu određena posebna biračka mjesta, napominjemo da je Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu COVID-19, zauzelo stav da birački odbor s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača-korisnika odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta", stoji u DIP-ovoj uputi koja je poslana izbornim povjerenstvima po izbornim jedinicama.

Glasanje u samo 83 od 700 domova?

Kako je korisnicima domova za starije zabranjen izlazak iz domova, ovakva odluka DIP-a znači da će i tim ljudima na ovim izborima biti oduzeto pravo glasa. 

Kako javlja novinarka N1, birački odbori će se pojaviti u samo 83 od 700 domova za starije. Kako je prenijela, ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković izjavila je da je DIP birao domove i da je na njima da osiguraju ustavno pravo. 

DIP inače ima još nekoliko sati za očitovanje Ustavnom sudu o zabrani glasanja zaraženima, što je Ustavni sud jučer popodne od njih zatražio i za to im dao rok od 24 sata. 

I nakon te poruke Ustavnog suda iz DIP-a su poručili kako ostaju kod protuustavne odluke o zabrani glasanja dijelu birača, pritom se pozvavši na "zdrav razum".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara