Diplomatski incident na početku Fischerova posjeta Izraelu

Diplomatski incident na početku Fischerova posjeta Izraelu
POSJET njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera Izraelu počeo je u ponedjeljak diplomatskim incidentom s izraelskim ministrom pravosuđa Yosefom Lapidom koji mu je otkazao već predviđeni sastanak zbog neslaganja oko mjesta održavanja susreta.

Lapid, koji je rođen u Jugoslaviji i preživio je nacistički holokaust, otkazao je za utorak predviđen sastanak nakon što je Fischer odbio doći u njegov ured u pretežio arapskom Istočnom Jeruzalemu. Taj sektor Izrael je okupirao 1967. i u njemu Palestinci žele stvoriti buduću prijestolnicu.

Lapidov savjetnik Tsahi Moshe citirao je riječi svoga šefa: "Nijemci neće određivati naš suverenitet u Istočnom Jeruzalemu."

Izrael se protivi Fischerovu planu posjeta Ramallahu gdje bi trebao razgovarati s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom.

"Bilo bi bolje da se taj posjet ne dogodi", rekao je ministar vanjskih poslova Silvan Shalom na konferenciji za novinare s Fischerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački šef diplomacije kazao je da je palestinskom narodu potrebno novo vodstvo ali "nije na nama donositi odluke za Palestince".

Izraelski zahtjev je "smiješan", komentirao je predsjednik palestinskog parlamenta Ahmed Qorei.

Fischer je doputovao u trodnevni posjet Izraelu gdje treba s izraelskim i palestinskim čelnicima razgovarati o dugoodgađanom mirovnom planu koji bi trebao okončati 30 mjeseci nasilja.

Europski diplomat rekao je da je politika dužnosnika Europske unije ne sastajati se s izraelskim vlastima u istočnom Jeruzalemu.

Izvor iz njemačkog izaslanstva kazao je da se traži rješenje za sastanak na drugome mjestu
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara