Direktor danske banke dao ostavku nakon skandala zbog pranja novca

Direktor danske banke dao ostavku nakon skandala zbog pranja novca
Foto: EPA

GLAVNI izvršni direktor Danske Banka Thomas Borgen dao je otkaz u srijedu zbog izbijanja skandala sa sumnjivim transakcijama između 2007. i 2015. godine u iznosu od oko 200 milijardi eura, od kojih je većina bila sumnjiva.

"Jasno je da Danske Bank nije ispunila svoju odgovornost u slučaju mogućeg pranja novca u Estoniji. Duboko mi je žao zbog toga", izjavio je Borgen u izjavi u kojoj je potvrdio da su se dogodili nedostaci u vezi s koordinacijom, komunikacijom i kontrolom unutar banke.

Regulatori i financijska zajednica pomno će razmotriti izvješće Danske Banka, koje je uslijedilo nakon poziva Bruxellesa za uspostavom novog kontrolora u Europskoj uniji kako bi se stalo na kraj financijskom kriminalu, nakon niza skandala o pranju novca preko velikih banaka. 

Nizozemska banka ING ovog mjeseca je, primjerice, priznala da su kriminalci uspjeli prati novac kroz njezine račune te je pristala platiti 775 milijuna eura (900 milijuna dolara) nagodbe kako bi okončala slučaj.

Dionice banke u padu

Trećina vrijednosti dionica Danske Banka izbrisana je u posljednjih šest mjeseci, uglavnom zbog zabrinutosti zbog mogućeg ispitivanja od strane američkih vlasti i kazni koje bi to moglo prouzročiti.

Skandal je prouzročen preko nerezidentnih portfelja koji su uključivali klijente iz Rusije, Azerbejdžana, Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država.

Izvješće je pokazalo kako Danske Bank nije uspjela poduzeti odgovarajuće mjere u 2007. godini kada ju je kritizirala estonska regulatorna agencija zbog glasina o pranju novca koje se procjenjivalo na milijarde rubalja mjesečno.

Banka se u izvještaju branila time da estonska podružnica nije podijelila informacije zviždača s glavnim odborom ni nakon optužbi zviždača 2014. godine te da nije koristila interne mjere za sprječavanje pranja novca.

Banka, čija je cijena dionica pala 5 posto nakon objavljivanja izvješća, također je smanjila očekivanja za godišnju neto dobit na 16-17 milijardi danskih kruna, s prijašnjih 18 do 20 milijardi.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara