Direktor IAEA-e traži od Irana otkrivanje nuklearnog programa

GLAVNI direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei zatražio je, na otvaranju 47. zasjedanja Glavne konferencije te međunarodne organizacije, od Irana da "pod hitno objelodani svoj nuklearni program".

On je istaknuo kako je posebno važno da budu prikazana sva pitanja u vezi programa obogaćivanja urana koji se može koristiti u vojne svrhe.

Potpredsjednik Irana i predsjednik Organizacije za atomsku energiju Irana Reza Aghazadeh kazao je da je njegova država obvezna poštivati Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja koji zabranjuje širenje nuklearnog naoružanja i razvoj tehnologije za njihovu proizvodnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odbacio odluku koju je Vijeće guvernera IAEA donijelo u petak kojom je Iranu postavljen rok za predstavljanje nuklearnog programa do 31. listopada, a u protivnom Iranu prijete moguće UN-o sankcije. Iranski je potpredsjednik ocijenio da donesena rezolucija prelazi obveze koje je Iran preuzeo međunarodnim sporazumima, te obećao da će njegova zemlja nastaviti surađivati s IAEA-om, a ta bi suradnja trebala dovesti do potpisivanja dodatnog protokola koji predviđa dozvolu za nenajavljen nadzor IAEA-e u Iranu.

Prigodom kontrole u Iranu, stručnjaci IAEA-e otkrili su tragove osiromašenog urana i to otkriće potkrijepilo je strepnje da bi Iran mogao u tajnosti raditi na proizvodnji nuklearnog naoružanja. Iran je sve te optužbe odbacio i tvrdi da tragovi potiču od opreme koja je uvezena. Ministar energije SAD-a Abraham Spencer pročitao je u ponedjeljak na plenarnoj sjednici izjavu američkog predsjednika Georgea Busha u kojoj se navodi da "pojedine zločinačke države pokušavaju širenjem nuklearnog naoružanja ugroziti sigurnost i doći do oružja za masovno uništenje.

U tom kontekstu Abraham Spencer je posebno naveo Iran i Sjevernu Koreju. Ovogodišnje zasjedanje glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju protiče u znaku problema oko nuklearnih potencijala u Iranu, Sjevernoj Koreji, ali i Izraelu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara