Direktori Agrokorovih firmi otkazali poslušnost Perušku, nagodba upitna

Direktori Agrokorovih firmi otkazali poslušnost Perušku, nagodba upitna
Igor Šoban/ Pixsell

IZVANREDNI povjerenik Fabris Peruško društvima koncerna Agrokor nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave poslao je pismo. Iz pisma koje posjedujemo vidljivo je da su mu direktori firmi iz koncerna otkazali poslušnost jer odbijaju knjižiti jamstva kako je on zamislio.

"Vezano za pripremu i objavu financijskih izvještaja, Izvanredna uprava je zaprimila konačne prijedloge Vaših financijskih izvještaja iz kojih proizlazi da Uprava nije prihvatila stav izvanredne uprave vezano uz pravilno knjiženje nekih materijalnih činjenica u financijskim izvještajima.

Izvanredna uprava svoj stav temelji na međunarodnim računovodstvenim standardima, preporukama odnosno mišljenjima međunarodnih revizorskih kuća, te usmenim i pisanim mišljenjima odvjetnika i pravnih stručnjaka.

Stoga, izvanredna uprava djelujući kroz tijela vašeg društva i neposredno neće moći takva financijska izvješća usvojiti/utvrditi.

Dodatno smatramo da vaša financijska izvješća obzirom da nisu usvojena/utvrđena, nisu spremna za javnu objavu", stoji u pismu.

Ovakvo odbijanje direktora zapravo ne treba čuditi. Naime, kad bi direktori to pristali napraviti, gurnuli bi svoje tvrtke u insolventnost i omogućili nagodbu na Peruškov način kroz stvaranje zrcalnih društava. No u tom slučaju bi se izložili riziku kaznenog progona ako bi netko od oštećenih u nagodbi dokazao da su jamstva morala biti odbijena. Očito je da direktori nisu spremni poginuti za Peruška koji ovaj put nije u dopisu prijetio, kao što je to učinio prije nekoliko mjeseci, o čemu je izvijestio Index.

Podsjetimo, Index je još prije afere Hotmail pisao kako iz Agrokorovih kompanija odlaze neki čelni ljudi jer ne žele knjižiti sporna jamstva.

Ramakrishna Venkata Addanki podnio je ostavku na članstvo u nadzornom odboru Tiska. Kao formalni razlog navedene su njegove nove dužnosti unutar BAT grupe, no činjenica je da je on još jedan u nizu nadzornika koji su napustili koncern Agrokor.

Ostavku na mjesto člana uprave Zvijezde dao je i Krešimir Lokas, koji prelazi u Agrokor gdje će biti izvršni direktor za grupu prehrana, kao i Damir Kuštrak član NO Mercatora.  

Prije njih to su već učinili Luka Cvitan, član nadzornog odbora Tiska, i nadzornica Belja, Žaklina Marta Bogdanić, kao i Teo Vujčić, predsjednik nadzornog odbora Zvijezde i savjetnik povjerenika za maloprodaju. Protumačili su to osobnim razlozima ili odlaskom u inozemstvo.

Index je uoči Uskrsa objavio pismo Fabrisa Peruška iz kojeg je vidljivo kako direktori Agrokora pokušavaju izbjeći proknjižiti golema jamstva, nakon kojih će tvrtke postati insolventne, a njihova će se imovina prebaciti u nove kompanije. Kasnije smo objavili i upute za knjiženje, iz kojih je vidljivo kako izvanredna uprava misli napuhati gubitke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara