Direktoru zagrebačkog ZOO-a prijava zbog zlostavljanja djelatnika i životinja?

DIREKTORA zagrebačkog Zoološkog vrta Mladena Anića, o kojem se u javnosti uvijek govorilo kao o osobi koja već godinama uspješno vodi ZOO vrt, bivši djelatnici optužuju za psihičko i fizičko zlostavljanje, kao i za mučenje životinja.

Bivša djelatnica Zoološkog vrta Barbara Kučić-Ivošević, koja je 25 godina bila tehnička direktorica, ispričala je Udruzi za sprečavanje mobbinga i nadležnima u gradskom Uredu za žalbe na koji način Anić već 15 godina vodi Zoološki vrt i kako se odnosi prema zaposlenicima.

Kako je rekla za Jutarnji list, nju je Anić gađao telefonskom slušalicom, bocom Coca-Cole, njenu kolegicu snopom ključeva, a računovotkinju Nadu Hrkač je bacio u zid. "Kada je saznao da imam rak, potpuno me izolirao i naredio zaposlenicima da sa mnom više ne razgovaraju." – dodala je.

Nakon toga je radno vrijeme morala provoditi u kontejneru bez ventilatora, telefona, olovke i papira, a on ju je vrijeđao najvulgarnijim psovkama tresući se od bijesa. Kada to sve više nije mogla trpiti jer su joj popustili živci, potpisala je sporazumni otkaz i potražila pomoć psihijatra. Oni su ustanovili da su njena tjeskoba i depresija posljedica konfliktne situacije na poslu i mobbinga.

Novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s nekim zaposlenicima Zoološkog vrta koji su potvrdili priče bivše kolegice ali, zbog straha da ne izgube posao, nisu htjeli da im se spominju imena. Ipak, ako dođe do istrage, spremni su sve ispričati odgovornima u Poglavarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim prema ljudima, Anić je navodno bio agresivan i prema samim životinjama. Jednog tigrića je uzeo kući preko dana kao ljubimca, a navečer bi ga vraćao u vrt. Gospođa Kučić-Ivošević kaže kako je tigrić jednog dana vraćen s ozljedama koje upućuju na premlaćivanje. Nekoliko dana kasnije je uginuo.

Prije 14 godina je naredio da se pobije sedam ili osam pavijana plaštenjaka, a deva, koja je bila bolesna, dva je sata bila premlaćivana lopatom do smrti. Kaže kako su krikovi nesretne životinje bili neizdrživi.

Navodno je javna tajna kako su dva zaposlenika napisala njegov magistarski rad, kao i činjenica da je uglednim građanima posuđivao životinje. Neke od posuđenih životinja su kasnije pronađene mrtve, a poznat je slučaj iz 1998. godine kada talijanskom diplomatu bio posuđen medvjedić Đuro koji je u nekoliko navrata bježao po šumama Tuškanca.

Zbog svega što je bivša djelatnica ispričala Udruzi za sprečavanje mobbinga koja je to prijavila Uredu za žalbe Skupštine grada, poglavarstvo bi uskoro moglo pokrenuti istragu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara