disciplinski sud hok-a od prošlog lipnja zaprimio 75 optužnica

Disciplinski sud Hrvatske odvjetničke komore (HOK) od posljednje je skupštine, održane u lipnju 2002., zaprimio 75 optužnica protiv odvjetnika koji su se ogriješili o Statut i Kodeks Komore, doznaje se u HOKu.

U izvješću o radu Disciplinskog suda, iznesenom danas na Izbornoj godišnjoj skupštini HOK-a, navodi se da su u istom razdoblju donesene 64 prvostupanjske presude, a ostali su slučajevi u postupku.

Osim godišnjih podataka, u izvješću su izneseni podaci o radu Disciplinskog suda HOK-a u trogodišnjemu mandatu, od lipnja 2000. U tom je razdoblju to tijelo donijelo čak 205 prvostupanjskih presuda, od 279 zaprimljenih predmeta.

U 81 slučaju Sud je odbio optužbe protiv odvjetnika, 28 predmeta završilo je oslobađajućom presudom, a u većini ostalih slučajeva dosuđene su kazne - ukori i novčane kazne, te gubitak prava na odvjetništvo.

Tu najstrožu kaznu Disciplinski je sud u posljednje tri godine dosudio 11 puta, devet puta uvjetno i dva puta bezuvjetno na tri godine. No, iz izvješća nije vidljivo jesu li na te nepravomoćne presude podnesene žalbe Višemu disciplinskom sudu HOK-a, te jesu li do danas izrečene pravomoćne presude.

Iz izvješća o radu Višega disciplinskog suda, koji rješava žalbe na odluke prvostupanjskog suda, vidljivo je da je to tijelo u protekle tri godine riješilo 72 od 77 zaprimljenih predmeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u izvješću, u kojemu nisu spomenuti konkretni slučajevi ni imena odvjetnika koji su bili u disciplinskim sporovima, nije navedeno u koliko je slučajeva Viši sud preinačio odluke Disciplinskog suda.

Ove je godine Viši disciplinski sud zaprimio 12 predmeta, od kojih je sedam riješeno, a pet je u postupku. Od sedam riješenih predmeta potvrđeno je pet presuda na žalbe disciplinskog okrivljenika. U dvije presude preinačene su kazne - jedna na žalbu tužitelja izricanjem strože mjere i jedna na žalbu okrivljenika izricanjem blaže mjere.

HOK okuplja oko 2500 odvjetnika, a članstvo je u Komori obvezno za sve odvjetnike u Hrvatskoj.

Prijavu protiv odvjetnika Komori može podnijeti bilo tko - nezadovoljna stranka, sudac ili pak drugi odvjetnik. Prijavu razmatra disciplinski tužitelj, koji - ako utvrdi da ima utuživih elemenata - podiže tužbu Disciplinskom sudu. Postupak se vodi pred prvostupanjskim Sudskim vijećem, sastavljenim od tri odvjetnika. Žalbu rješava Viši disciplinski sud HOK-a, a na odluku tog suda može se žaliti posebnom tijelu Vrhovnog suda koji čine dva odvjetnika i tri suca Vrhovnog suda. Njihova je odluka konačna.

(Hina) am ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara