Divjak ostaje ministrica, oporba nije uspjela izglasati njen opoziv

Divjak ostaje ministrica, oporba nije uspjela izglasati njen opoziv
Foto: Screenshot SaborskaTV/Index, Pixsell

ZA 13:30 sati u saboru najavljeno je glasanje o ranije raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Divjak je nakon glasanja ostala ministrica. Oporba s 55 glasova za opoziv nije uspjela smijeniti HNS-ovu ministricu. 

Protiv opoziva je glasalo 77 zastupnika.

Za opoziv je, kako je rekao - greškom, glasao i HDZ-ov Iva Kirin.  "Nećemo ponovno, ali evo, kolega Kirin javlja da je pogriješio", prenio je kolegama Jandroković.    

Zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić,  stranke koja je pokrenula opoziv ministrice Divjak, pred glasovanje je ponovio kritike koje je na račun ministrice  izrekao u 6-satnoj raspravi o opozivu, u noći sa srijede na četvrak. 

Obrazovna reforma ne postoji, svela se na nabavu jeftini tableta, opetovao je Bernardić koji je ministricu ranije prozivao i zbog najdužeg štrajka u školama.  

Ministrica, koja vodi resor obrazovanja, odgovorna je za nikad duži štrajk u osnovnim i srednjm školama u kojem su trpjela djeca i njihovi roditelji, odgovorna je i što obrazovna reforma ne postoji, što se svela na javnu nabavu tableta koji ne rade, rekao je ranije Bernardić.

Ministricu je prozvao i kako je samo glumila da joj je stalo do učitelja i povećanja plaća, a da je prvom prilikom, kada joj je bila ugrožena fotelja, između učitelja i fotelje, izabrala ovo drugo.

Zekanović: Ovo je srpsko-hrvatska koalicija

Glasovanje o povjerenju Divjak, Hrvoje Zekanović (Klub HS) protumačio  je kao 'idealnu priliku za premijera Andreja Plenkovića'. 
 Ako je imalo pragmatičan, on je sa SDSS-om i zastupnicima iz Bandićeva Kluba dogovorio da glasuju protiv Divjak, pa će onda na prijevremenim izborima za Sabor moći skrojiti liste kako mu odgovaraju, neće dočekati unutarstrančke izjave, ustvrdio je Zekanović, dodavši: "Ako nije, e onda će kolege iz HDZ-a, SDSS-a, Bandićeva Kluba zajedno podržati ovu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju". 

HNS je i u petak odlučno branio svoju ministricu. 

Imamo izbor želimo li obrazovanje povjeriti profesorici Divjak, koja je nakon 25 godna uvela reformu obrazovanja ili to prepustiti jeftinom politikanstvu, rekao je Milorad Batinić (HNS), poručivši kako HNS zna što želi - želi  da zemlja ide naprijed.

Krešo Beljak (HSS) je, pak, 'apelirao' na kolege iz HNS-a da se danas uopće ne glasuje, da sami odu, sruše vladajuću većinu i pokažu "da imaju časti, da i nije stalo do fotelje.

Našli ste se u situaciji u kojoj se nađe svaki partner HDZ-a, a to je da su "progutani, iskorišteni, nestaju", ustvrdio je Beljak. 

I Marko Sladoljev (Most) prije glasovanja je izjavio da se ovdje radi o vjerodostojnosti, hoće li zastupnici većine glasovati za obrazovanje ili svoje fotelje. Ministrica u kasnonoćnoj raspravi nije odgovorila ni na jedno pitanje, smijuljila se i fotografirala zastupnike, kazao je.

Tijek glasanja mogli ste pratiti uživo na Indexu:

14:03 Nije izglasan opoziv Divjak, ostaje ministrica. Za opoziv je glasalo 55 zastupnika, protiv je glasalo 77 zastupnika. Jedan je zastupnik bio suzdržan.

13:46 Počela je stanka, nastavak je u 14:00.

13:45 I Beljak traži stanku. HNS-ovcima je poručio da za vrijeme stanke dobro razmisle jer imaju priliku sami srušiti HDZ-ovu vladu. Rekao je da stranka koja je srušila samu sebe ne mora više upropaštavati Hrvatsku, misleći na HNS.

13:44 Za stanku se javio i Milorad Batinić iz HNS-a, stranke iz čije je kvote Divjak ministrica. Oporbu je nazvao politikantima i rekao i da ih dobar dio rasprave nije bilo u sabornici. 

13:42 Stanku traži i Hrastov Hrvoje Zekanović. On je rekao kako ga zanima je li Plenković bio mudar i rekao svojim zastupnicima da ne podrže Divjak i da tako može složiti svoje liste na prijevremenim izborima, ili im je rekao da podrže "ovu srpsko-hrvatsku koaliciju". Plenkovića je nazvao oholim.

13:41 Stanku je zatražio i Mostov Stipe Sladoljev.

12:39 Bernardić je rekao da su od obrazovne reforme ostali samo jeftini tableti od kojih pola ne radi i da to nije rekao on, nego da su to rekli učitelji u najdužem štrajku u povijesti. Citirao je i izjave članova vladajuće koalicije koji su kritizirali Divjak.

13:37 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči glasanja Divjak zatražio je stanku, da bi, kako je rekao, konstatirao ono što svi znaju - da obrazovna reforma ne postoji.

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi, kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak.

"U igri moći pobijedili učenici, nastavnici i zaposlenici škola"

Premijer Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan s 13,8 na 18,6 milijardi odnosno za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav, a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

"Dobili smo tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu", rekla je i naglasila da je 90 posto roditelja izrazilo zadovoljstvo što su im djeca obuhvaćena eksperimentalnim programom obrazovanja.

Istaknula je i kako gotovo 25-postotni rast plaća u obrazovanju dosad nije zabilježen, a uvedeno je i nagrađivanje najboljih te je nagrađeno 510 nastavnika i ravnatelja, što će se nastaviti i ove godine.  

Odgovarajući na replike i zastupnička pitanja, Divjak je ocijenila kako su u igri moći pobijedili učenici, nastavnici i zaposlenici škola navodeći da je prijedlog za iskazivanje nepovjerenja potpisao 31 zastupnik, dok ga u saborskoj raspravi brani tek njih nekoliko.

Divjak: Žalosno je da polovica zastupnika koji traže moj opoziv nije bila na raspravi  

Ministrica je jučer ocijenila žalosnim da polovica od 30-ak zastupnika koji su potpisali zahtjev za njezin opoziv nije bila u saboru na raspravi o tome.

Komentirajući raspravu o svojoj smjeni, rekla je kako su "neki ljudi imuni na argumente".

"Ta razina licemjerja je stvarno nevjerojatna - izvješće Europske komisije je vjerodostojno ako služi tome da se nekoga napada, ali ako ta ista Komisija nekoga pohvali, onda se veli da oni to nisu dobro shvatili", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara