Divjak: Postupak dekana Barišića protiv mene je pokušaj zastrašivanja

Divjak: Postupak dekana Barišića protiv mene je pokušaj zastrašivanja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je pokušajem pritiska i zastrašivanja prijavu koju je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija "zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti".

"U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora", istaknula je Divjak danas u povodu upravnog spora koji je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija.

"U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje", poručila je Divjak putem priopćenja Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako je priopćio dekan fakulteta Pavo Barišić, prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo.

Ministarstvo: Kaznena prijava uslijedila je nakon upute Hrvatskim studijima

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. do 15. siječnja 2020. nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe da je kaznena prijava uslijedila nakon što je Hrvatskim studijima u četvrtak poslana uputa kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru.

MZO u uputi poziva Fakultet hrvatskih studija da sukladno Zakonu o ustanovama Ministarstvu dostavi na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar, navodi se u uputi. Nakon toga je, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, "potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija", stoji u uputi Ministarstva Fakultetu hrvatskih studija.

"Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar. Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta", zaključuje se u uputi MZO.

Studentski zbor osudio Ribićeve izjave

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija osudio je politikantstvo glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske Vilima Ribića poručivši da su šokirani njegovom izjavom da bi taj fakultet trebao prestati postojati u bilo kojoj formi.

Podsjetimo, Ribić je u srijedu ocijenio da je Sveučilište u Zagrebu dovelo Hrvatske studije u ozbiljnu situaciju jer je protivno Zakonu o ustanovama u sudski registar uspjelo upisati Fakultet hrvatskih studija kao javnu ustanovu bez prethodnog rješenja Ministarstva znanosti, čime je dovedeno u pitanje postojanje Hrvatskih studija.

"Studentski zbor još je 10. prosinca prošle godine podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije 'trivijalno pitanje'", navodi se u priopćenju Zbora.

Dodaje se kako studenti osuđuju politikantstvo Sindikata koji već godinama "ometa reformu institucije Hrvatskih studija".

"Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana 'znanost i visoko obrazovanje' poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta", stoji u priopćenju.

Ocjenjuju da je u Ribićevoj izjavi "prepoznatljiv pristup u kojem se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim" kada ne postupi po Ribićevim zamislima i očekivanjima.

"Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Hrvatskih studija", poručuje Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara