Đ. Adlešić i Letica nezadovoljni medijskim praćenjem većine kandidata

Predsjednički kandidati Đurđa Adlešić i Slaven Letica danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom izborne kampanje i medijskim praćenjem većine kandidata.

Smatraju da mediji favoriziraju samo sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor. Time se, kako ističu, neodlučnim biračima, koji po nekim anketama tvore gotovo trećinu biračkog tijela, ne pruža ni mogućnost uvida u programe ostalih predsjedničkih kandidata.

"Ovo su najmanje slobodni, najviše kontrolirani i najmanje demokratični izbori s kampanjom najkraćom u svjetskoj demokratskoj povijesti", kazao je Letica i dodao da je o takvu svojem stajalištu jučer izvijestio i predstavnike OESS-a i GONG-a.

Svoja mišljenja saželi su u javnom apelu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), predstavnicima međunarodnih organizacija i nevladinih udruga koje se brinu za ljudske prava i razvoj demokracije. U njemu navode da je Vladina odluka o raspisivanju izbora s najkraćom mogućom kampanjom sve kandidate osim Jadranke Kosor i Stjepana Mesića dovela u "neravnopravan, diskriminirajući i ljudski ponižavajući položaj".

Ističu kako je odluka HRT-a da ne emitira žive nego snimljene intervjue s kandidatima osnažila njihovo uvjerenje o pristranosti nacionalne javne televizije, koja je, kako kažu, mjesecima o očitim predizibornim aktivnostima Stipe Mesića izvješćivala kao o državnim aktivnostima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga zahtijevaju od DIP-a i HRT-a da se omogući dvosatno sučeljavanje kandidata u skupinama od šest odnosno sedam kandidata po načelu ždrijebanja. Nakon pojedinačna predstavljanja svi kandidati trebali bi se očitovati o područjima za koja predsjednik ima izravne ustavne ovlasti, kao što su njegova uloga i obveze, vanjska politika, obrana i nacionalna sigurnost te unutarnja politika, gospodarstvo i socijalne prilike.

Smatraju da je izbore ismijao i podcijenio i predsjednik DIP-a Ivica Crnić, izjavivši kako "bujajući interes za kandidaturu svaki put izbacuje na scenu sve više kandidata".

Đurđa Adlešić i Letica kažu da se njihovu javnom apelu mogu pridružiti i ostali kandidati. Inače, u pozivu za konferenciju za novinare bilo je naznačeno da će se novinarima, osim dvoje nazočnih, obratiti i kandidati Miroslav Ćiro Blažević i Boris Mikšić.

(Hina) xam yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara