Đakovački HDZ traži raspuštanje Gradskog vijeća

GRADSKI odbor đakovačkog HDZa uputio je Vladi i Ministarstvu pravosuđa zahtjev za raspuštanjem đakovačkog Gradskog vijeća, s obrazloženjem da vijeće nema zakonsko uporište za daljnje funkcioniranje jer se nije sastalo više od tri mjeseca.

Predstavnici đakovačkog HDZ-a rekli su na današnjoj konferenciji za novinare da su sa zahtjevom izašli danas, nakon što jučer nije održana zakazana sjednica, zbog nedostatka kvoruma. Nova sjednica sazvana je za utorak, 23. prosinca.

Slijedom zahtjeva za raspuštanjem vijeća, tražili su i imenovanje vladina povjerenika te raspisivanje prijevremenih izbora u gradu.

"Zahtjevi HDZ-a jesu rigidni, ali su i neminovni te zakonski i politički opravdani. Rok u kojem vijeće legitimno može donositi odluke istekao je jučer u ponoć, pa za HDZ ono više nema legitimitet"", rekao je predsjednik đakovačkog HDZ-a i gradski vijećnik Darko Vrtarić.

Kazao je kako je HDZ još početkom prosinca aktualnu gradsku vlast SDP-HNS-HSS-HSLS upozoravao da je zadnja sjednica Gradskog vijeća održana 18. rujna, te da što prije treba sazvati novu, s obzirom na zakonski rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Boro Knezović istaknuo je da bi gradskoj vlasti trebalo biti jasno da su pred vijećnicima važne odluke poput prihvaćanja gradskog proračuna za 2004.

Zamoljen da prokomentira zahtjeve i stajališta HDZ-a, gradonačelnik Zoran Vinković ocijenio je da HDZ želi izazvati krizu vlasti u Đakovu i mimo redovitih izbora doći na vlast.

"Jučerašnja sjednica sazvana je u zakonskom roku, a proračun grada za 2004. mora se donijeti najkasnije do 31. prosinca, što znači da je do kraja godine dovoljno vremena za njegovo donošenje", rekao je i dodao da sjednica "traje". "Sazvana je 18., a nastavak joj je u utorak, 23. prosinca, što znači da će proračun biti donesen u zakonskom roku", istaknuo je gradonačelnik.

Pozvao je vijećnike HDZ-a da dođu na sjednicu i da "ne provociraju bespotrebne prijevremene izbore".

Na jučer sazvanu sjednicu vijeća nije došao ni jedan od pet vijećnika HDZ-a, no oni tvrde da je to slučajno i da nije riječ ni o kakvom bojkotu.

U Gradskom vijeću Đakova vladajuća koalicija ima 11 mjesta - SDP 5, HNS 3, HSS 2 i HSLS 1, a oporba osam - HDZ 5, HB jedno i 2 su nezavisni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara