Đakovačku ergelu lipicanaca pogodio virusni arteritis

Đakovačku ergelu lipicanaca pogodio virusni arteritis

NA ĐAKOVAČKOJ Državnoj ergeli lipicanaca otkrivena je pojava virusnog arteritisa - zarazne bolesti koja kod bređih kobila uzrokuje pobačaj. Kako javlja Radio Đakovo, bolest je, prema riječima ravnatelja Pave Sabolskog, otkrivena sasvim slučajno, odnosno u uzorcima krvi pet konja, koji su krajem srpnja trebali sudjelovati na jednom natjecanju u Austriji.

Sabolski je rekao i kako uobičajene simptome koji prate tu bolest nisu primijetili pa je u utorak izvađena krv i uzeti su brisevi svih 35 konja, koliko ih je trenutno u pastuharni, a uzorci su poslani na analizu u Zagreb. "Žarište nije u đakovačkoj ergeli i moguće ga je otkriti jedino pretragama u drugim ergelama i konjogojskim udrugama", rekao je Sabolski, dodajući kako "testiranje konja na tu bolest u Hrvatskoj nije obavezno niti uobičajeno" pa tako, do sada, ni njihovi konji nisu bili testirani.

S obzirom da na đakovačkoj ergeli nije zabilježen niti jedan slučaj pobačaja kobila, Sabolski pretpostavlja da je bolest u začetku i da će mjere koje propišu nadležne službe spriječiti daljnje širenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava virusnog arteritisa u pastuharni đakovačke ergele nije poremetila uobičajeni radni ritam, a nisu zabranjene ni posjete turista. Ipak, kako Radio Đakovo neslužbeno doznaje, zbog te je zarazne bolesti otkazano Državno prvenstvo u vožnji fijakera.

Sumnje u pojavu infektivnog artritisa na đakovačkoj ergeli potvrdilo je i Ministarstvo poljoprivrede, u kojem ističu kako će se više o cijelom slučaju znati nakon analize uzetih uzoraka krvi, čiji rezultati bi trebali biti gotovi do kraja tjedna.

I.M.
Foto: Radio Đakovo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara