đakovo: izložba skulptura, crteža i akvarela vanje radauša

U Spomenmuzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu izložbu skulptura, crteža i akvarela Vanje Radauša otvorio je danas pomoćni đakovački i srijemski biskup Đuro Hranić.

O umjetničkom radu tog slikara, kipara, pjesnika i romanopisca, koji je umro prije 28 godina, govorio je đakovački likovni i književni kritičar prof. Mirko Ćurić. Svoje je izlaganje počeo i završio Radauševim pjesmama, čime je, kako je rekao, likovnu i širu javnost htio podsjetiti i na umjetnikovu pjesničku crtu koja nije dovoljno prepoznata u širokom opusu tog umjetnika.

"Ova izložba naglašava da se u stalnoj potrazi, često bezuspješnoj, za novim umjetničkim licima i novim umjetničkim izrazom valja češće prisjećati neupitnih vrijednosti jedne od najoriginalnijih ličnosti naše moderne umjetnosti, kako je Radauša nazvao Matko Peić još 1965. godine", rekao je Mirko Ćurić.

Dodao je kako je prije đakovačke izložbe krajem travnja u Zagrebu održana izložba "Nemiri i strasti", priređena prigodom 97. obljetnice rođenja Vanje Radauša. "Radovi obuhvaćeni đakovačkom izložbom potvrdit će tezu koliko je Vanja Radauš iznimno originalan umjetnik koji se, kako je sam rekao, u svojem radu nije povodio ni za kim, osim za prirodom i životom", rekao je Mirko Ćurić.

Iz privatne zbirke Ivana Rabuzina izloženo je 20 crteža crnim ili zelenim tušem, šest akvarela - pejsaža, a Galerija umjetnina iz Vinkovaca posudila je pet manjih skulptura iz svoje zbirke. Također, Radauševa supruga dr. Jelka Radauš Ribarić za tu je prigodu posudila tri religiozne skulpture i dvije skice iz ciklusa "Panopticum Croaticum".

"Ova izložba izvlači iz zaborava Vanju Radauša kao Slavonca, Šokca, Hrvata", rekla je prigodom otvorenja dr. Jelka Radauš Ribarić.

(Hina) sžup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara