đakovo: održani šesti dani braće miladinov

Tradicionalna kulturnoznanstvena priredba Dani braće Miladinov održana je u Đakovu

u organizaciji Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj i makedonskoga Kulturnog društva "Braća Miladinovci" iz Osijeka.L

Riječ je o šestome kulturno-znanstvenom skupu koji se održava u znak zahvalnosti đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru, koji je 1861. u Zagrebu pomogao tiskanje Zbirke makedonskih narodnih pjesama braće Dimitrija i Konstantina Miladinova, prve na makedonskom jeziku.

Ovogodišnji Dani braće Miladinov održani su i u znaku 100. obljetnice Ilindenskog ustanka.

Sudionici su posjetili spomen-muzej biskupa Strossmayera i razgledali njegov stalni postav, a zatim su u kripti katedrale položili vijenac na njegov grob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijenac su položili i na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Đakovštine. U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen je zbornik radova "Dani Dimitrija i Konstantina Miladinova", o kojem su govorili njegov urednik Borisav Pavlovski, te književni kritičari Helena Sablić-Tomić i Mirko Ćurić.

Tom je prigodom istaknuta snažna kulturna veza hrvatskog i makedonskog naroda koja je počela suradnjom biskupa Strossmayera i braće Miladinov.

Sudionike skupa tijekom predstavljanja zbornika pozdravili su ministar-savjetnik pri veleposlanstvu Republike Makedonije u našoj zemlji Tomislav Batkovski, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković i kustos đakovačke katedrale msgr. Luka Strgar.

Tom je prigodom nastupila i glazbena skupina "Vardarke" MKD-a "Braća Miladinovci" iz Osijeka.

(Hina) sžup ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara