Đakovo: Osmišljen amblem za dolazak Svetog Oca

ZA POSJET pape Ivana Pavla II. Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji, u sklopu njegova trećeg pohoda Hrvatskoj, osmišljen je amblem kao vizualni identitet toga velikog događaja, rečeno je danas u Tajništvu biskupije.

Na amblemu u obliku nepravilnoga kruga na bijelom polju, koji uokviruje luk, tri su simbola.

Najuočljiviji je stilizirani križ žute boje, a jedna je od boja papinske zastave. Križ oblikom podsjeća na vrh pastirskoga biskupskog štapa, koji Ivan Pavao II. redovito nosi za svečanih papinskih bogoslužja. Križ u ovom slučaju, prije svega, označuje osobu i spasiteljsko djelo Isusa Krista.

Drugi simbol je u obliku sedam crvenih plamena i duhovski je znak rađanja i života Crkve, a podsjeća na sedam darova Duha Svetoga. Preuzet je iz amblema Druge biskupijske sinode Đakovačke i srijemske, koja je počela uoči Duhova 1998. a bit će završena objavom službenog dokumenta Sindoskih odluka za euharistijskog slavlja, koje će Papa predvoditi u Osijeku, također uoči Duhova.

Treći simbol predstavlja rijeke Dravu, Savu i Dunav, koje, u crkvenom smislu, uokviruju područje pet biskupija u sastavu Zagrebačke metropolije, koja ove godine slavi 150 godina osnutka. Između rijeka je Slavonija, s najvećim središtem Osijekom, gradom koji će 7. lipnja službeno posjetiti Papa, dok je njegov posjet Đakovu privatne naravi.

Tri rijeke omeđuju i područje Đakovačke i srijemske biskupije te su stilizirane u biskupskim grbovima dijecezanskog biskupa Marina Srakića i dvaju pomoćnih biskupa Đure Hranića i Đure Gašparovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara