Đakovo: Otvoreni "Prvi Strossmayerovi dani"

U ĐAKOVU su danas otvoreni "Prvi Strossmayerovi dani", kulturno-znanstvena manifestacija o đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru i njegovu prinosu različitim područjima umjetnosti.

Organizatori - grad Đakovo, Đakovačka i srijemska biskupija i Strossmayerova galerija u Zagrebu - naglasak prve manifestacije, od koje se očekuje da postane tradicionalna, stavili su na Strossmayerov odnos prema likovnoj umjetnosti.

"Dani" su počeli u Muzeju Đakovštine otvorenjem likovne izložbe "Od religioznog do duhovnog" koja je okupila devet suvremenih hrvatskih autora. Izložbu je otvorio đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić, govoreći o Strossmayeru kao velikom kulturnom i znanostvenom meceni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Srakić je o Strossmayeru govorio i u uvodu okruglog stola. "J.J. Strossmayer pripada najznačajnijim ličnostima 19. stoljeća. Iako je od njegove smrti prošlo 97 godina, o njemu, njegovim epohalnim zaslugama i vizionarstvu u kulturi, znanosti, prosvjeti i drugim područjima i danas se o njemu raspravlja tako strastveno kao da je još živ, jer njegove poruke i ideje su svevremenske. Mnogi znaju reći da je Strossmayer u svoje vrijeme Đakovo učinio središtem Europe", rekao je biskup Srakić.

Ravnatelj Strossmayerove galerije u Zagrebu prof. Đuro Vanđura govorio je o temi "Odnos J.J. Strossmayera prema likovnoj umjetnosti i suvremenicima", a profesor na đakovačkoj Teologiji dr. Andrija Šuljak o Strossmayerovim mladima.

"Prvi Strossmayerovi dani" završavaju u nedjelju, 1. lipnja, u đakovačkoj katedrali koncertom Zagrebačke filharmonije koja će izvesti 4. Mahlerovu simfoniju. Manifestaciju podupiru Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ministarstvo kulture, Sveučilište "J.J. Strossmayera" u Osijeku i Osječko-baranjska županija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara