Đakovo: Pokopan đakovačko-srijemski biskup u miru Ć. Kos

ĐAKOVAČKO-srijemski biskup u miru msgr. Ćiril Kos, preminuo u nedjelju u 84. godini života, pokopan je popodne u đakovačkoj katedrali sv. Petra.

Nakon mise zadušnice koju je predvodio zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić tijelo biskupa Kosa položeno je u grobnicu đakovačko-srijemskih biskupa u katedralnoj kripti.

"Sveti Otac izražava sućut u tuzi i boli zbog biskupa Kosa, hrabra učitelja vjere koji se isticao odlučnim svjedočenjem Božje riječi te služenjem Crkvi i narodu", stoji u poruci Svetoga Oca koju je na početku mise zadušnice pročitao apostolski nuncij Giulio Einaudi.

Zahvalivši biskupu Kosu za sve službe koje je obavljao u raznim tijelima Biskupske konferencije, nadbiskup Bozanić kazao je kako je pokojni biskup bio čovjek vjere, velikog pouzdanja u Boga, koji je spremnost na požrtvovno i cjelovito služenje Evanđelju posvjedočio i izdržavanjem komunističke zatvorske kazne u Osijeku i Staroj Gradiški. "Biskup Kos uživao je velik ugled klera, redovnika, redovnica i vjernika ne samo u Biskupiji nego i među hrvatskim katolicima u domovini i inozemstvu", rekao je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši na ukupan prinos biskupa Kosa razvoju Biskupije, đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić kazao je kako je biskup Kos bio živi promicatelj duhovne i liturgijske obnove, koji je služio Crkvi i svojoj biskupskoj zajednici koju je vodio 23 godine. Srakić je kazao kako je za vrijeme biskupske službe Ćirila Kosa osnovana 21 župa te izgrađeno 18 župnih i 22 filijalne crkve.

Misi zadušnici i pokopu uz nekoliko tisuća vjernika te oko 30 biskupa i više od 200 svećenika iz svih hrvatskih krajeva, te Madžarske, BiH, Srbije i Crne Gore uz ostale nazočili su apostolski nuncij Giulio Einaudi, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, banjolučki biskup Franjo Komarica te predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Grkokatoličke crkve i drugih vjerskih zajednica.

Posljednjem ispraćaju biskupa Kosa nazočili su i potpredsjednik Vlade i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić, savjetnik Predsjednika Republike Vladimir Lončarević, saborski zastupnici, predstavnici slavonskih županija i gradova, osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" te kulturnih ustanova.

Nakon govora biskupa Srakića procesija je iz katedrale uz zvuke zvona prošla dijelom Strossmayerova trga te ušla u katedralnu kriptu gdje je tijelo biskupa Kosa položeno u grobnicu đakovačko-srijemskih biskupa. Po osobnoj želji biskupa Kosa gradski zbor njegove rodne župe u Ivancu otpjevao je pjesmu "Ivanečke sele".

Biskup Ćiril Kos rođen je 19. studenoga 1919. u Ribić Brijegu kod Ivanca, a za svećenika je zaređen 1944. u Đakovu. Kapelansku župničku službu obavljao je u Srijemskoj Mitrovici i Trnjanima. Komunističke vlasti su ga uhitile i osudile na zatvorsku kaznu koju je izdržavao u Osijeku i Staroj Gradiški od listopada 1959. do travnja 1962. Od 1962. do 1973. bio je tajnik Biskupskog ordinarijata u Đakovu, a đakovačko-srijemskim biskupom imenovan je 6. veljače 1974. i u toj službi ostao je sve do 6. veljače 1997. kad je novim biskupom imenovan msgr. Marin Srakić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara