Đana Atanasovska Udrugu Hrabro dijete prijavila DORH-u, inspektore prozvala: "Lakše se dogovoriti uz čašu vina!"

Foto: Igor Kralj/Pixsell

MAJKA "hrabre lavice" Nore Šitum, Đana Atanasovska, danas je DORH-u predala dokumentaciju koju posjeduje o Udruzi Hrabro dijete. Pratio ju je odvjetnik Dean Španović.

Prošlog tjedna roditelji Nore Šitum pozvali su institucije da odrade svoj posao. Ustvrdili su na press konferenciji da im Udruga mjesecima nije željela reći gdje je novac koji je prikupljen za Noru. Također, kazali su kako posjeduju isplatnice kojima se s računa za Noru isplaćivao novac.

Roditelji kažu kako im je, iako su tražili izvješća, Udruga odlučila zatajiti koliko je točno novca prikupljeno, a kad su im poslali i pismeni zahtjev za to već su ih izbacili iz Udruge pa im odgovorili kako na tu informaciju nemaju pravo jer više nisu članovi. Iz Udruge tvrde kako je svaka kuna na broju, a roditelje optužuju za laži i prijetnje.

Inspekcija započela nadzor nad udrugom Hrabro dijete, Norina majka prozvala inspektore: "Lakše se dogovoriti uz čašu vina!"

Jučer je započeo inspekcijski nadzor Ministarstva financija nad radom udruge Hrabro dijete. Inspektori su se smjestili u hotelu "Slavonski biser", gdje im je predsjednica udruge predala svu dokumentaciju o sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji za preminulu Noru Šitum, ali i ostalu dokumentaciju o radu udruge.

Upravo zbog lokacije primopredaje dokumentacije, hotelskog restorana, Norina majka je danas prozvala inspektore izjavivši: "Lakše se dogovoriti uz čašu vina!"

Brojne nepravilnosti i propusti?

"Sve inspekcije su izašle na teren, od Ministarstva financija, do našeg Ministarstva", kazala je jučer, gostujući u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te dodala kako će se uskoro znati koliko je točno novca prikupljeno, koliko potrošeno na Noru, a koliko ga je završilo po raznim računima.

Opačić je kazala i kako su u slučaju humanitarne akcije za Noru napravljene brojne nepravilnosti i propusti, između ostalog se novac skupljao na privatni račun obitelji te opći račun udruge Hrabro dijete, umjesto da je za Noru otvoren zaseban račun. "Prekršen je niz zakona, jedan od osnovnih je Zakon o humanitarnoj djelatnosti", navela je ministrica.

Ipak, prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo financija tijekom nadzora nije otkrilo veće nepravilnosti u radu udruge Hrabro dijete.

RTL neslužbeno doznaje da su dosadašnjim nadzorom ustanovljene tek dvije administrativne pogreške. Jedna je navodno vezana uz nedostatak nečijeg datuma rođenja, drugi oko brisanja članova iz Udruge, uslijed čega se brišu i podaci istog. Zasad navodno ni jedna pogreška nije vezana uz akciju prikupljanja novca za Noru Šitum.

"Naši građani su jako spremni u humanitarnim akcijama pomoći i dati i zadnju lipu, a najčešće su to umirovljenici. Prošle godine su donirali više od 77 milijuna kuna, mnogima su ti novci spasili život ili su pomogli podići kvalitetu života. Nažalost, ta afera bacila je ružno svjetlo na takve humanitarne akcije, pa ćemo se potruditi da sve rasvijetlimo", istaknula je Opačić.

Kome će na kraju pripasti novac prikupljen za Noru, nakon završetka inspekcijskih nadzora, zbog toga što se nije poštivala procedura i prekršeni su zakoni, prema riječima ministrice Opačić, odlučivat će pravosuđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara