Đapić: Mesić je svojom izjavom narušio temelje demokratskog sustava

Đapić: Mesić je svojom izjavom narušio temelje demokratskog sustava

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić se na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo na aktualni slučaj Karlovačke industrije mlijeka (KIM), ali i na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je rekao da prema njegovom mišljenju za "lažnog magistra nema mjesta u novoj Vladi".

Prema Đapićevom mišljenju, afera koja je izbila oko privatizacije KIM-a, jednako je kao i ostale privatizacijske afere "posljedica starog modela privatizacije iz Domovinskog rata", za kojeg je Đapić rekao kako su ga "svi osudili, a sada ga se provodi na isti način". "Takvim modelom najviše gube upravo radnici privatiziranih poduzeća", smatra Đapić.

Predsjednik HSP-a je pritom optužio HDZ i SDP, koji prema njegovom mišljenju za vrijeme svojih mandata "nisu imali političke volje promijeniti Zakon o privatizaciji". Ipak, Đapić se nije našao među onima koji traže Polančecovu ostavku zato što "tri mjeseca prije izbora ne treba tražiti ničije ostavke jer će se birači na izborima odrediti o svim situacijama, pa i o privatizaciji", a osim toga je "nerealno očekivati da se to moglo dogoditi bez da je u sve bio upućen i premijer Sanader, tako da to nije samo stvar potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, nego cijele Vlade".

Zbog Mesićeve izjave Đapić bi mijenjao Ustav

Nedavna izjava predsjednika Mesića toliko je uzdrmala Đapića da je rekao kako je Mesić njome "narušio temelje demokratskog sustava". Đapić smatra kako bi "zbog te izjave i prekoračenja predsjedničkih ovlasti u slučaju Zagorec, trebalo razmisliti o promjeni ustavne uloge predsjednika Republike, tako da ga bira Hrvatski sabor i propisuje mu ovlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik ne bi smio dijeliti lekcije o tome tko može ili ne može biti u Vladi jer o tome odlučuju birači. Isto tako ne bi smio niti izlaziti izvan okvira ustavnih ovlasti kao što je to učinio kada je njegov savjetnik pregovarao s umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem. Kršenje Ustava i demokratskih običaja nije dobro za demokraciju u Hrvatskoj", smatra Đapić.

Podsjetimo, Mesić je u petak u emisiji "S predsjednikom uz kavu", osvrnuvši se na "magistarsku karijeru" Ante Đapića rekao: "S obzirom na magisterij, ja bih očekivao da će to biti znanost, ali navodno da je taj magisterij doveden u pitanje. Ja ne vidim mjesto u novoj vladi za gospodina Đapića upravo zbog tog magisterija. U svijetu, u javnom i političkom životu, nema mjesta za onoga tko na takav način pokušava doći do akademske titule."

"Čekamo izvješće o pregovorima sa Slovenijom"

Đapić je rekao kako HSP od predsjednika Vlade Ive Sanadera očekuje da ih izvijesti o pregovorima sa Slovenijom jer se "u diplomaciji i razmjena mišljenja smatra pregovorima", a ukoliko to ne učini "onda će to biti tema HSP-ove predizborne kampanje", koja će započeti 16. rujna.

I.M.
Foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara