Đapić o navodima da je HSP za zabranu povratka Srbima i konfiskaciju njihove imovine

PREDSJEDNIK HSP-a Ante Đapić izjavio je danas kako su navodi da je HSP za zabranu povratka Srba i konfiskaciju njihove imovine "izvučeni iz konteksta".

Zamjenik predsjednice HNS-a Radimir Čačić prošlog je tjedna izjavio da je neprihvatljivo HSP-ovo sudjelovanje u vlasti, jer je stranka "na svojim stranicama na Internetu objavila da će zabraniti povratak Srba i konfiscirati im imovinu".

Tu Čačićevu izjavu priopćenjem je opovrgnuo glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić, tvrdeći da je riječ o "podmetanju izbornih gubitnika".

Međutim, na službenim internetskim stranicama HSP-a i danas stoji da je "potpunu sigurnost rada i boravka na oslobođenim područjima moguće postići jedino..onemogućavanjem povratka svim Srbima izbjeglim nakon oslobodilačkih akcija HV-a".

Na stranačkim web-stranicama, pod naslovom "Vizija nove Hrvatske", može se pročitati i da se HSP zalaže za pregovore sa Srbijom o ratnoj odšteti, te da je "dio ratne štete moguće odmah naplatiti pljenidbom (pokretne i nepokretne) imovine fizičkih i pravnih osoba s područja Srbije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić je za Hinu pojasnio da je riječ o dokumentu nastalom nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja", kad je stranka to predlagala "vodeći računa o sigurnosnim razlozima i bojeći se povratka onih koji su sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske i rušili njezin ustavno-pravni poredak".

Naglasio je kako je "čitava priča zastarjela", da je stav HSP-a prema manjinama jasan, te da se stranka drži Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Čačićeva izjava izvučena je iz konteksta, a takve nam stvari ne zamjera ni EU", ustvrdio je Đapić.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara