Đapić oslobođen krivnje iako je dokazano da je prepisao magisterij

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić i Boris Kandare oslobođeni su danas na Općinskom sudu u Splitu, nepravomoćno, optužbe za počinjenje kažnjivih djela poticanja, odnosno zloporabe položaja i ovlasti jer, kako je u izricanju presude rekao predsjednik Vijeća Robert Pešutić, iako je dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao magistarski rad iz radova tadašnjeg mentora Kandarea, "time se trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskog Pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti

U obrazloženju dijela oslobađajuće presude dr. Kandareu sudac Pešutić je naveo da "mentor ne može nikomu dati magisterij, nego o tome odlučuje povjerenstvo Pravnog fakulteta koje je, po stajalištu suda, odgovorno za to što je Đapić promaknut u magistra pravnih znanosti".

Upozorio je i na to da se u činjeničnu opisu optužnice ne vidi kako je Đapić poticao svoga mentora na zloporabu položaja i ovlasti, a i sam dr. Kandare rekao je u istrazi da nije oštećen. To znači, istaknuo je, da nisu povrijeđena ni autorska prava.

Osim toga, dodao je, dvije godine nakon afere s "lažnim magisterijem" Pravni fakultet u Splitu imenovao je dr. Kandarea u Povjerenstvo za doktorske disertacije, "a to, pak, znači da Fakultetsko vijeće njegovu akademsku čestitost nije smatralo upitnom".

Izricanju presude predsjedniku HSP-a nazočio je velik broj Đapićevih stranačkih prijatelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anto Đapić nakon presude novinarima je izjavio kako je očekivao oslobađanje od optužbe.

"Presuda bi trebala biti opomena svima koji se služe pravosuđem za politički obračun", poručio je Đapić, dodavši kako je izdržao petgodišnje medijsko izrugivanje i "sjeckanje na komadiće", jer je znao da pravda na kraju mora pobijediti.

Državno odvjetništvo optužio je za "montiranje političkog procesa" na temelju kaznene prijave Dobroslava Parage, čime se željelo kompromitirati predsjednika jedne parlamentarne stranke.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi podčinjeni imali su dovoljno vremena da povuku optužnicu koja nije bila utemeljena te se nadam da se neće žaliti na presudu i tako omogućiti da se postupak završi prije zastare koja nastupa 4. svibnja, kazao je Đapić. Najavio je i kako će se sastati s članovima Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta u Splitu kako bi se dogovorili treba li prepraviti prijeporni magistarski rad ili napisati novi.

"Položio sam sve ispite, na kojima sam briljirao, pa stoga smatram da imam moralno pravo nastaviti posao oko svog magisterija", zaključio je Đapić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara