Đapić: Rondel sam otvorio bez ikakve provokativne namjere

U PONEDJELJAK se u Osijeku dogodio manji protokolarno-politički incident koji, barem s Đapićeve strane, ipak odjekuje pomirljivim tonovima. Riječ je o dvostrukom otvorenju rondela s poprsjima osječkih velikana čije su biste danas dva puta bile pokrivane i otkrivane.

Nakon što je dan ranije s organizacijskim i saborskim protokolom dogovorio vrijeme otvorenja odnosno otkrivanja poprsja, gradonačelnik Osijeka Anto Đapić u ponedjeljak je oko 13.15 sati, 15-ak minuta prije dogovorenog termina, iz Mannheima stigao u Osijek i to direktno pred osječku Matematički gimnaziju pred kojom je, u nazočnosti saborskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Šeksom, trebao otkriti poprsja Osječana Vladimira Preloga, Lavoslava Ružičke i biskupa J.J. Strossmayera, koji su i sami nekada pohađali spomenutu gimnaziju.

Međutim, čini se da je kiša koja je u tim trenucima padala u Osijeku "isprala" Đapićev raniji dogovor s organizatorom i saborskim protokolom te je gradonačelnik, nezadovoljan gotovo polusatnim kašnjenjem Šeksa i ostalih gostiju, odlučio sam otkriti poprsja osječkih velikana.

Prema protokolu Vladimir Šeks, ministar Dragan Primorac i rektorica osječkog Sveučilišta "J.J. Strossmayera" Gordana Kralik rondel su trebali svečano otvoriti i predati osječkom gradonačelniku Anti Đapiću i Osječanima u 13.30 sati.

Nešto prije tog termina pred gimnazijom u Tvrđi okupilo se stotinjak građana i gostiju koji su sa Đapićem 25 minuta na kiši čekali početak svečanosti. Nakon 25 minuta Đapić je, uz pljesak i odobravanje nazočnih i intoniranje državne himne, otkrio poprsja i rondel proglasio otvorenim.

"Nakon svega mogu reći da unatoč tome što su gosti iz Sabora i organizatori kasnili gotovo pola sata na svečanost, otkrivanjem poprsja koje sam danas izvršio nisam imao namjeru izazvati bilo kakvu provokaciju bilo koga od visokih političkih gostiju koji su boravili u Osijeku. Vidio sam večeras da gospodin Šeks o svemu nije imao pojma, a isto tako znam da ni organizator nije imao lošu namjeru, međutim, ja kao gradonačelnik Osijeka trebao sam biti obaviješten da će svečanost kasniti, umjesto da me se na ovakav način ostavi da skupa s građanima i ostalim sudionicima svečanosti čekam na kiši da se netko od gospode iz protokola Sabora ili članova "Braće hrvatskog zmaja" iz Osijeka pojavi" - kazao je Đapič za Index obrazloživši zašto je odlučio sam proglasiti rondel otvorenim.

Gradonačelnik je pojasnio da je jutro i prijepodne proveo u velikoj žurbi putujući iz Mannheima, gdje je jučer bodrio hrvatske rukometaše, u Osijek da bi navrijeme stigao na svečanost odavanja počasti hrvatskom velikanima iz Osijeka.

"Bio sam u žurbi i vozio sam jako brzo po autocesti samo da bi na vrijeme stigao na svečanost, i čak sam i riskirao kada sam koji put prekoračio dozvoljenu brzinu, da se onda organizatori ne bi udostojali niti javiti mi da svečanost kasni. Mislim da to nije u redu jer su na taj način pokazali nepoštivanje prema instituciji gradonačelnika." - rekao je Đapić.

"Gledajte, nije stvar u tome što sam čekao 25 minuta, jer sam mogao čekati i još da je trebalo, a to kažem da ne ispadne da sam sujetan. Radi se o tome da me nitko od organizacijskog ili saborskog protokola nije obavijestio da će otvaranje kasniti, već su i mene i građane i orkestar ostavili da čekamo na kiši ne znajući hoće li i kada rondel uopće biti otvoren. Dok smo mi čekali već su pojedini građani počeli negodovati zbog kašnjenja svečanosti, a osim toga kiša je lijevala i po orkestru i to je bilo sasvim neprimjereno. Meni je bilo žao da ti ljudi bez potrebe stoje na kiši i odlučio sam da se intonira hrvatska himna i da otvorim rondel. To sam i učinio bez ikakve provokativne namjere, a jednostavno zato jer nisam znao što se događa s izaslanstvom koje je rondel trebalo predati meni kao gradonačelniku Osijeka." - pojasnio je prvi čovjek slavonske prijestolnice naglasivši kako je grad uz pomoć nekoliko gospodarskih subjekata iz Osijeka s oko 2 milijuna kuna sudjelovao u financiranju izgradnje rondela.

Đapić naglašava kako cijeli događaj ne bi trebalo pretvarati u još jedan osječki slučaj, te dodaje kako, bez obzira što HSP i HDZ imaju različite političke stavove, smatra da današnji događaj neće imati veće posljedice po funkcioniranje gradske vlasti i ostvarenje brojnih projekata koji bi ove i iduće godine trebali pridonijeti boljoj prometnoj protočnosti u Osijeku kao i drugim planiranim građevinskim zahvatima kao što su obnova trga Bana Jelačića i trga ispred glavnog željezničkog kolodvora.

Predsjednik HSP-a kaže kako s vladajućom strankom nema problema, te će, ukoliko to bude primjereno, HDZ-ovim čelnicima poslati poziv na otvorenje obnovljenih objekata u Osijeku.

I.K.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara