Đapić: u srijedu proširena sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Đapić rekao je danas da će se proširena sjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj vojsci održati u iduću srijedu u Saboru.

Podsjetivši na prošlotjedni sastanak s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem i članovima Odbora za nacionalnu sigurnost, Đapić je na konferenciji za novinare rekao da je jučer dogovorena sjednica na kojoj bi se raspravilo stanje u HV-u.

´Svi elementi ukazuju na teško stanje u HV-u, a budući je to stanje temelj nacionalne sigurnosti, Sabor o tome mora raspraviti´, istaknuo je Đapić, spominjući napise u medijima i pisma visokih vojnih časnika o stanju u Oružanim snaga.

Izvijestio je da je Klub zastupnika HSP/HKDU pripremio 20-tak pitanja, na koja bi, tvrdi, na toj proširenoj sjednici trebali odgovoriti ministrica obrane, bivši i sadašnji načelnik Glavnog stožera, bivši glavni inspektor HV-a i odgovorne osobe iz Državnog inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavnim uzrokom lošeg stanja u HV-u Đapić drži ´pogrešan i poguban postupak preustroja vojske koji odudara od standarda NATO-a jer MORH nema jasni program profesionalizacije i tranzicije Hrvatske vojske´.

MORH je optužio da administrativno smanjenje djelatnika, njih oko 12 tisuća, želi provesti samo zbog pritiska MMF-a, i to za samo pola godine, a preustroj, ističe Đapić, trebao bi trajati od pet do deset godina.

´To je vrlo opasno i pogubno za nacionalnu sigurnost´, ustvrdio je i dodao da ´imamo sreće što je NATO Srbima stavio brnjicu u vojnom smislu´.

Đapić smatra da je rasprava o stanju u HV-u važnija od afere Sunčanog Hvara jer je, naveo je, ta afera samo dio predizborne kampanje SDP-a i HSS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara