Đapić uputio novo pismo njemačkom veleposlaniku u RH

Đapić uputio novo pismo njemačkom veleposlaniku u RH
PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić u srijedu je uputio novo pismo njemačkom veleposlaniku u RH Gebhardtu Weissu u kojem ističe kako je HSP revidirao neka svoja stajališta i postao "razvojna i europska stranka" te istodobno njemačkom veleposlaniku predbacuje da njemačku vladu nije "objektivno obavještavao o političkim prilikama u RH" i HSP-u.

Đapić se njemačkom veleposlaniku zahvaljuje na "lapidarnom pismu" u kojem je Weiss govorio o dokumentu HSP-a pod nazivom "Vizija nove Hrvatske", usvojenom na II općem Saboru HSP-a 1996. godine, te navodi da je "taj dokument odražavao političke prilike vremena u kojem Republika Hrvatska još uvijek nije bila cjelovita jer se dio njenog teritorija nalazio pod okupacijom".

Predsjednik HSP posebice ističe da se na njihovoj web-stranici nalaze i dokumenti novijeg datuma koji su "od iznimne važnosti za evoluciju" HSP-a od "ratne u razvojnu i europsku stranku". Radi se, stoji u pismu, o programskoj deklaraciji Hrvatska desnica za 21. stoljeće donesenoj na IV općem Saboru HSP-a u veljači 2001. godine, na kojem se stranka, prema Đapićevim riječima, "jasno odredila prema ustaškoj vlasti za vrijeme NDH i njenom poretku te revidirala pojedine stavove iz dokumenta Vizija nove Hrvatske".

Predsjednik HSP-a sa žaljenjem utvrđuje da na taj Sabor HSP-a, unatoč pozivu, nije došao veleposlanik Njemačke u RH. U svom pismu on ističe da HSP iznimno cijeni doprinos SR Njemačke u osamostaljenju i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Đapić u svom novom pismu Weissu također ocjenjuje da njemački veleposlanik nije svoju vladu "objektivno obavještavao o političkim prilikama u Republici Hrvatskoj, a posebice o našoj Stranci", te ističe da su "znatno važnija od naših riječi i dokumenata bila i ostaju naša djela, tj. konkretni rad u Hrvatskom saboru i javnosti u posljednje četiri godine". On zaključuje da su taj rad prepoznali i hrvatski birači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju svog pisma, predsjednik HSP-a ističe potrebu "izravne i iskrene komunikacije, koja se po mogućnosti neće odvijati preko medija".

Prema pisanju hrvatskog tiska, Weiss je u pismu upućenom ovih dana predsjedniku HSP-a ocjenio da bi ulazak njegove stranke u koalicijsku Vladu bio štetan za Hrvatsku.

Weiss je, pišu listovi, odgovorio na pismo koje je Đapić u ponedjeljak poslao veleposlanstvima u Zagrebu, nakon što je talijanski veleposlanik Alessandro Grafini rekao da bi ulazak HSP-a u Vladu bio štetan za Hrvatsku. Grafini je to izjavio nakon sastanka veleposlanika EU u četvrtak u talijanskom veleposlanstvu, na kojemu je ocijenjeno da je HSP-ov program neprihvatljiv za EU.

Weiss je, prema pisanju tiska, Đapiću odgovorio kako, nakon što je primio njegovo pismo, ne zna kojem programu treba vjerovati - "koalicijskom programu HSP-a" koji je upravo poslao veleposlanstvima, ili dosadašnjem, pod nazivom "Vizija nove Hrvatske" koji je do ponedjeljka bio na web stranici HSP-a.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara