Đapića krivnje za lažni magisterij oslobodio brat osnivača bolskog HSP-a

SUDAC Općinskog suda u Splitu, Robert Pešutić, koji je predsjednika HSP-a Antu Đapića oslobodio optužbi za prepisivanje magisterija, obrazloživši svoju odluku tvrdnjom da je u Hrvatskoj prepisivanje znanstvenih radova uobičajeno, brat je osnivača bolskog HSP-a Tonija Pešutića.

Toni Pešutić, po zanimanju konobar, osnivač je HSP-a u Bolu na Braču, te drugi na listi HSP-a na predstojećim lokalnim izborima za Općinska vijeća.

Sudac Općinskog suda Robet Pešutić, oslobodio je početkom travnja stranačkog šefa svog brata optužbi za počinjenje kažnjivih djela poticanja, odnosno zloporabe položaja i ovlasti, ustvrdivši kako "je dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao magistarski rad iz radova tadašnjeg mentora Kandarea, ali time se trebalo baviti Fakultetsko vijeće splitskog Pravnog fakulteta koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti."

Općinsko državno odvjetništvo je zbog takve presude podnijelo žalbu Županijskom sudu, a na tvrdnju suca Pešutića kako je prepisivanje znanstvenih radova u Hrvatskoj uobičajeno, burno je reagiralo i Ministarstvo znanosti, ustvrdivši kako "tvrdnja da je prepisivanje znanstvenih radova na našim sveučilištima redovita i uobičajena pojava ne odgovara istini i duboko vrijeđa hrvatsku akademsku zajednicu".

Priča o prepisanom magisteriju svoj je neslavni epilog dobila kad je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu ukinulo presudu Roberta Pešutića, ali ta je odluka objavljena samo dan prije isteka apsolutne zastare.

Budući da je zastara nastupila 4. svibnja, a oslobađajuća presuda Općinskog suda ukinuta je 3. svibnja, Općinski sud je 4. svibnja mogao samo po službenoj dužnosti konstatirati da je nastupila zastara kaznenog progona, budući da nema vremena za pokretanje ponovnog postupka i donošenja nove presude.

Tako se predsjednik HSP-a i kandidat za osječkog gradonačelnika, Anto Đapić izvukao optužbi za  kažnjiva djela poticanja, odnosno zloporabe položaja i ovlasti, iako je nedvojbeno utvrđeno da je prepisao magisterij.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara