Đavolji turizam: Poljska otvara centar za opsjednute Nijemce

ANDRZEJ TROJANOWSKI je poljski svećenik koji, zbog velike potražnje, planira u selu Szczecin na granici s Njemačkom, otvoriti centar za egzorcizam gdje će zajedno s 50 egzorcista i uz pomoć psihijatara istjerivati vraga iz opsjednutih ljudi.

Dokumentarac njemačkog državnog radija WDR podigao je veliku prašinu u zemlji tvrdeći da se sve više Nijemaca okreće egzorcizmu uvjereni kako su opsjednuti. U dokumentarcu se barata podatkom da se nekoliko stotina Nijemaca, i to samo u prošloj godini, podvrgnulo tretmanu kojeg katolička Crkva  u Njemačkoj ne gleda s odobravanjem.

Egzorcizam - Emily Rose

Zbog toga, tisuće njih se okrenulo upravo susjednoj Poljskoj. Trojanowski se već četiri godine bavi istjerivanjem vraga iz opsjednutih ljudi. Jedan je od 70 obučenih svećenika u Poljskoj, čiji se broj u posljednjih pet godina udvostručio. Trojanowski tvrdi da u svojoj crkvi tjedno obavi oko 20 egzorcizama te da je interes za to u Poljskoj jako velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka crkva službeno se ogradila od egzorcizma davne 1973. godine, od smrti 23-godišnje Anneliese Michel. Djevojka je patila od epilepsije i halucinacija te je umrla od iscrpljenosti i gladi, nakon što su svećenici nad njom izveli čak 67 egzorcizama. Priča je ekranizirana nakon njene smrti u filmu iz 2005. Egzorcizam Emily Rose. Godine 1978. su njeni roditelji i dvojica svećenika osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora, jer je nisu odveli u bolnicu.

Tada je njemačka Crkva odlučila da samo biskup može dati dozvolu za egzorcizam, a bile su tražene samo tri. Stoga je dokumentarac zaprepastio njemačku javnost kao i Crkvu koja je bila uvjerena da je vrijeme egzorcizma iza njih.

U dokumentarcu WDR-a pojavljuje se svećenik i psihoterapeut Jorg Muller koji pripada krugu svećenika u  Münchenu, koje je katolička Crkva navodno zadužila da pomažu opsjednutima. "Prošle godine pomogao sam više od 350 opsjednutih ljudi. Oni čuju glasove demona, vide duhove ili po noći uništavaju raspela ne sjećajući se ujutro ničega. Oni žele egzorcizam. I sam se bojim snage sotone, jer onaj tko se bori s njim, jednog dana će se morati i suočiti s istim", kazao je svećenik Müller.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara