Djeca koja mijenjaju svijet: Malci Genijalci računaju brže od kalkulatora!

Djeca koja mijenjaju svijet: Malci Genijalci računaju brže od kalkulatora!
Foto: Malac Genijalac

SVAKODNEVNO se pitate postoji li način da vaše dijete u potpunosti iskoristi svoje potencijale?

Smatrate li da može puno više od onoga što pokazuje ili iako pokazuje jako puno njegove sposobnosti nisu prepoznate od okoline u kojoj prosječne sposobnosti dominiraju? 

'Znanje je moć', davno je rekao poznati engleski filozof Francis Bacon i tko se s njim slaže zasigurno ide u dobrom smjeru. U razdoblju između 4. i 12. godine dječji mozak se najintenzivnije razvija, stoga je važno da se baš u tom razdoblju usmjerimo na poticanje njegovog razvoja. U tome nam uvelike može pomoći vještina mentalne aritmetike. 

Mentalna aritmetika je tradicionalna istočnjačka disciplina koja predstavlja poseban način računanja kojim se vrlo brzo dolazi do točnog rješenja bez upotrebe ikakvog pomagala. 

Ciljevi mentalne aritmetike

Pitate se zašto nam je to potrebno kada imamo kalkulatore, pametne telefone i razna pomagala koja nam omogućuju brzo računanje? Brzo računanje nije jedini cilj savladavanja vještine mentalne aritmetike, ono je pokazatelj da su se tijekom savladavanja vještine razvile mnoge kognitivne sposobnosti koje su djetetu nepohodne ne samo u školi već i u svakodnevnom životu - koncentracija, pažnja, logika, analitičko mišljenje, vizualizacija, mašta, fina motorika, kreativnost, samopouzdanje, fotografsko pamćenje, inteligencija. Kako bi se navedene sposobnosti razvile vještinom mentalne aritmetike istovremeno se aktiviraju obje hemisfere mozga jer se na taj način stvara najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Korištenjem obje strane mozga dijete je u mogućnosti u potpunosti razviti svoje potencijale.

Škola mentale aritmetike Malac Genijalac u svojoj nastavi primijenjuje originalni japanski HIKARI 光 program mentalne aritmetike. Vizualizacijom abakusa (posebne vrste drevne računaljke) i simulacijom pokreta na zamišljenom abakusu moguće je zbrajati i oduzimati dugačke nizove brojeva na zapanjujućim brzinama te množiti i dijeliti.

Jedno od najvažnijih nastavnih sredstava u školi mentalne aritmetike Malac Genijalac je aplikacija “Flash Anzan”. Aplikaciju je prije desetak godina za potrebe učenja mentalne aritmetike izumio japanski profesor Yoji Miyamoto. Ubrzo je postala nezaobilazno nastavno sredstvo renomiranih škola mentalne aritmetike u svijetu. Ova revolucionarna aplikacija predstavlja fenomenalan poligon za vježbanje brzog računanja, a razlog tome su njene neograničene mogućnosti. Osim što se inovativne tehnologije koriste u nastavi, također su izrazito efikasna podrška kućnom radu pa tako učenici putem vlastite web platforme rješavaju domaće zadaće, uvježbavaju stečena znanja i vještine i natječu se s drugim polaznicima škole Malac Genijalac diljem svijeta.

Rezultati vidljivi nakon samo dva mjeseca pohađanja

Zahvaljujući jedinstvenoj metodi, polaznici škole Malac Genijalac postižu izvanredne rezultate kroz kratak period. Već su nakon samo dva mjeseca pohađanja programa sposobni  mentalno računati, a istraživanja pokazuju da nakon završenog programa mentalne aritmetike, djeca koja su imala problema pri usvajanju novih vještina i znanja zbog smanjene koncentracije i pažnje, počinju savladavati školsko gradivo na mnogo učinkovitiji i lakši način. Postaju samostalnija u učenju kod kuće, sigurnija u sebe, a samopouzdanje i pozitivna slika o sebi postaju njihova glavna odlika i najjače oružje koje im olakšava preskakanje što školskih, što životnih prepreka. S druge strane, djeci s natprosječnom inteligencijom omogućuje se da talent koji imaju dovedu do savršenstva jer su u program implentirane razne ideje koje će poticati razvitak neograničenog potencijala dječjeg uma.

Kreativna nastava, svako dijete maksimalno iskorištava vlastiti potencijal

Jedan od ciljeva škole Malac Genijalac je da se djeca s veseljem posvećuju učenju. Nastava se prakticira u malim grupama, nastavni satovi su kreativno osmišljeni, uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Uči se kroz zabavu i igru u opuštenoj atmosferi kako bi sa sata svako dijete izašlo nasmijano i bogatije za još jedno iskustvo i nova znanja, jer svako dijete može napredovati ako dobije ono što mu je potrebno i ako mu se to pruži na pravi način. Nastavni sadržaj i način računanja drugačiji je od bilo čega što su djeca ikada vidjela pa je učenje zanimljivo i izazovno. Osim toga, djeca ostvaruju socijalne kontakte s vršnjacima, razvijaju pozitivan natjecateljski duh sudjeljujući u raznim natjecanjima, kako u školi na satu, tako i van škole na međunarodnim natjecanjima. 

Svako je dijete sposobno razviti svoje potencijale, a na nama odraslima je da im u tome budemo podrška. Dječji mozak ima neograničene kapacitete razvoja i nikad za niti jedno dijete ne možemo znati koliko ono može napredovati, a najčešće je to puno puno više od onoga što mi očekujemo.

Škola mentalne aritmetike Malac Genijalac trenutno djeluje u 8 gradova diljem Hrvatske, u Zagrebu, Splitu, Zadru, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici, a uskoro se otvaraju i nove škole diljem Lijepe Naše. U svakom djetetu skriva se ,,malac genijalac'', a mentalna aritmetika putem inovativnog pristupa u obrazovanju omogućuje da djeca steknu sposobnosti i vještine za cijeli život i u budućnosti postanu uspješni i ostvareni ljudi.

Jesenski upisni rok je u tijeku, a sve informacije možete pronaći putem web stranice www.malacgenijalac.hr te na Facebook stranici Malac Genijalac Hrvatska, na Facebook i Instagram stranicama podružnica Malca Genijalca te na kontakt brojevima:

Malac Genijalac Zagreb - Centar 0995551651
Malac Genijalac Split 0997656736
Malac Genijalac Zadar 0994681333
Malac Genijalac Šibenik 0995675555
Malac Genijalac Varaždin 0919181409
Malac Genijalac Rijeka 0977324535
Malac Genijalac Osijek 098897795
Malac Genijalac Velika Gorica 0992202928 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara