Djeca se bore za život. Liječnica: "Nikad nismo vidjeli ovako teško trovanje"

Djeca se bore za život. Liječnica: "Nikad nismo vidjeli ovako teško trovanje"
Foto: FaH

DOCENTICA Ivana Unić s Klinike za pedijatriju KBC-a Split u razgovoru za Index rekla je da su djeca koja su dovezena s Hvara u životnoj opasnosti i da su zbog njihovog iznimno teškog stanja, u bolnicu pozvani i liječnici i medicinske sestre koji su u tom trenu bili slobodni i kod kuće.

Radi se o dvoje djece, jedno ima 14 godina, a drugo osam.

"Situacija je iznimno teška, još uvijek se obavlja dijagnostika, radi se sve kako bismo spasili djecu koja su životno ugrožena. Sumnjamo na trovanje, no ne možemo reći je li u pitanju hrana ili što drugo. Na osnovu svih dosadašnjih trovanja koja smo vidjeli, možemo reći da dosad još nismo vidjeli ovako teško trovanje s tako teškom kliničkom slikom. Svi liječnici i sestre koji nisu bili na poslu, došli su u bolnicu van radnog vremena, ovdje nas je more liječnika i sestara koji radimo s djecom kako bismo ih spasili", rekla je za Index docentica Unić.

Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator, doznaje RTL.

Odrasli izvan životne opasnosti

Dodala je i kako se čula s kolegama sa Zarazne te da je dvoje odraslih koji su također dovezeni s Hvara, izvan životne opasnosti.

"Oni su trenutno u dobrom stanju", kazala je docentica Unić za Index.

Podsjetimo, danas je na brodu kod Hvara preminuo strani državljanin.

Sinoć su večerali školjke u poznatom hvarskom restoranu

Kako je izvijestila splitsko-dalmatinska policija, na brodu je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe su zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene u splitsku bolnicu, među kojima i dvoje djece. Kako doznajemo od policije, sumnja se na trovanje hranom.

Portal Dalmacija Danas javlja da se radi o Talijanima. Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još dvije osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice. Navodno se radi o članovima iste obitelji.

Kako Index doznaje od izvora, preminuli muškarac i četiri osobe koje su u teškom stanju prevezene u bolnicu nisu jučer jeli na brodu. Jučer navečer večerali su u jednom poznatom restoranu na Hvaru. Jeli su školjke.

Bolnica: Školjke možda nisu uzrok

Troje odraslih koji su zaprimljeni u splitski KBC zbog navodnog trovanja hranom, stabilno je, dok su simptomi kod dvoje male djece dosta teži i oni se nalaze na intenzivnom liječenju, rekao je na konferenciji za medije doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.

"Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne naravi, to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja", rekao je Ledina na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s njima u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice.

Prema informacijama iz medija, šest osoba na Hvaru je večeralo u restoranu. Radi se o četiri starije osobe i dvoje djece. Jedna osoba prethodno je preminula preko noći, nakon čega je brod na kojem su putovali morao pristati u hvarsku luku.

Policija je prethodno izvijestila da sumnja u trovanje hranom.

"Njihova obrada je u tijeku, u dva smjera, infektivno i toksikološka analiza njihovih krvnih uzoraka", naglasio je Ledina.

Dodao je kako su provedeni osnovni laboratorijski nalazi.

"U krvnoj slici imaju samo mala odstupanja, ali u malim granicama", kazao je Ledina.

Kazao je još da su simptomi kod djece dosta teži, ali da nema drugih informacija. Nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti na Firulama.

Ledina je naglasio kako su oboljeli imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu. Više informacija bit će dostupno sutra.

Ledina je zaključio da je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost trovanja hranom. Naglasio je kako možda školjke nisu uzrok trovanja jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara