Dječak iz SAD-a stari šest puta brže i umrijet će s 13 godina

Dječak iz SAD-a stari šest puta brže i umrijet će s 13 godina

AKO BUDE imao sreće Zach Pickard će doživjeti svoj 13. rođendan. Jednogodišnji dječak naime pati od rijetke bolesti, sindroma Hutchinson-Gilford Progeria koji ubrzava starenje.

Djeca s ovim sindromom najčešće umiru od bolesti srca i to oko 13 godine jer njihov metabolizam stari šest do osam puta brže nego kod običnih ljudi, javlja AP.

U povijesti medicine zabilježeno je oko stotinu ovakvih slučajeva,a  vjerojatnost da netko oboli od nje je jedan prema osam milijuna. No, Zach je zasad samo nasmiješeni dječak koji uči hodati i govoriti.

"On uvijek brblja sa strancima kad smo u restoranu i jednostavno privlači ljude. Da ga upoznate, odmah bi ga zavoljeli", kazala je njegova majka Tina Pickard iz Lexingtona u američkoj državi Kentucky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zachu je bilo samo dva mjeseca kad su roditelji primijetili da nešto nije u redu s njim te su ga odveli liječniku. Tek nakon devet mjeseci dobili su pravu dijagnozu te rijetke bolesti.

Trenutno, Zach je premlad da bi se mogli primijetiti svi simptomi, no s vremenom će to biti sve očitije. Ograničit će mu se rast tijela, doći će do gubitka kose i tjelesne masnoće, i imat će maleno lice.

Znanstvenici vjeruju da bolest uzrokuje mutacija gena naziva LMNA koji destabilizira stanice te one počnu ubrzano stariti.

J.M.
Foto: ABC News

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara