Dječak pao u nabujali potok u BiH, majka skočila za njim. Potraga prekinuta

Dječak pao u nabujali potok u BiH, majka skočila za njim. Potraga prekinuta
Foto: Klix.ba

U MJESTU Begov Han kod Žepča danas je maloljetno dijete palo u nabujali potok, a potraga je nakon više sati prekinuta te će se nastaviti sutra, javlja Klix.ba.

Šestogodišnji dječak je bio u blizini svoje kuće kada je nesretnim slučajem pao u potok čiji je vodostaj porastao uslijed obilne kiše. Majka je skočila za njim u pokušaju da ga spasi, ali bezuspješno.

Vozilom hitne pomoći dječakova majka je prevezena u bolnicu, a specijalna jedinica MUP-a ZDK angažirana je na traganju za dječakom.

Kako se neslužbeno doznaje, dijete je vozilo bicikl po cesti i izgubilo ravnotežu te palo u potok. Bicikl je pronađen.

GSS je objavio fotografiju mjesta na kojem je dječak nestao.

Postavljene su mreže na ušću u Bosnu, ali rezultata nema. Veliki broj stanovnika naselja Begov Han, odnosno naselja Luke, uključio se u potragu. 

Podsjetimo, nivo rijeke Bosne u Žepču je jutros bio u porastu. 

Velike opasnosti od poplava, ali stanje se normalizira

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini je postupno normalizirano, no i dalje je teško na području Prijedora i Sanskog Mosta, gdje izlijevanje vode iz rijeke Sane nastavlja ugrožavati stotine stambenih i gospodarskih objekata. 

Prema podacima iz prijepodnevnih sati, Sana je u Prijedoru dosegnula razinu od 460 centimetara, što je kota izvanredne obrane od poplava.

Gradonačelnik Milenko Đaković je najavio poduzimanje dodatnih mjera zaštite objekata kojima prijeti plavljenje, a u sportskoj dvorani pripremljen je smještaj u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

I u Tesliću je proglašeno izvanredno stanje, a gradonačelnik Milan Miličević kazao je, u izjavi za regionalnu televiziju N1, kako su zapravo najveći problem bujice koje su nastale u kratkom razdoblju.

Nema struje, vode

Upozorio je kako se time zapravo plaća račun za neodgovoran odnos prema okolišu, odnosno za neplansku sječu šume na području te općine.

U Tesliću trenutačno nema pitke vode, a otežana je i opskrba strujom.

Izvanredno stanje na snazi je i u šest mjesnih zajednica Banje Luke. U prekidu je promet cestovnom komunikacijom prema Čelincu, gdje je voda odnijela pješački most na rijeci Vrbanji.

U središnjoj Bosni stanje je poboljšano u odnosu na noć s nedjelje na ponedjeljak kada su pojačane oborine prouzročile izlijevanje rijeke Usore te prouzročile bujice koje su ugrozile dijelove Maglaja i Doboja.

Vodostaj Usore, ali i Bosne stagnira pa je procjena službi civilne zaštite kako za sada nema opasnosti od novih poplava.

Voda koja se izlila na magistralnu cestu Zenica - Doboj, ključnu prometnicu ka Hrvatskoj, i dalje otežava promet kod mjesta Nemila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara