Dječja pravobraniteljica predlaže da se za seks s mlađima od 16 ide u zatvor

SABORU i radnoj skupini za izradu novog Kaznenog zakona, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić predložila je povećanje granice starosne dobi u kojoj je spolni odnos smatra legalnim, sa 14 na 16 godina starosti.

Sadašnja dobna granica za legalni spolni odnos jedna je od nižih u svijetu i kažnjava se s minimalno jednom i maksimalno osam godina zatvora. Povećanjem te granice seksualni odnos maloljetnika starosti do 16 godina postao bi kažnjivo djelo, čak i da je dijete pristalo na to. Minimalna dobna granica u kojoj osoba može stupiti u brak u Hrvatskoj iznosi 16 godina pa Jelavić smatra da bi se pomicanjem dobne granice za legalni seksualni odnos te dvije odredbe mogle povezati.

Izuzetak seks među vršnjacima

Jelavić su na prijedlog promjene zakona potaknuli brojni telefonski razgovori sa zabrinutim roditeljima, koji su za svoju djecu tražili savjete o zaštiti svoje djece od ulaska u vezu s osobama puno starijima od njih te seksualnog iskorištavanja.

"Naš je cilj zaštita djece od manipulacije i iskorištavanja, jer smatramo da se spolni odnos 15-godišnjakinje sa 45-godišnjim muškarcem ne može nazvati vezom niti se tu može raditi o obostranoj ljubavi. Radi se o osobama u srednjim godinama koji iskorištavaju tu djecu, koja pak najčešće to ne mogu vidjeti ni razumjeti već su iskreno zaljubljeni i stoga spremni na sve", objasnila je za Jutarnji list Jelavić.

Kaznenog progona bile bi izuzete osobe koje nisu starije od 21 godinu i koje imaju spolni odnos s maloljetnicima u dobi između 14 i 16 godina, jer to je odnos između vršnjaka, koji je dio naše svakodnevice, a po sličnom uzoru funkcioniraju neka europski i američki zakoni, dodaje pravobraniteljica.

K.S.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara