"Djevojčica koja je previše voljela šibice" na hrvatskom

KAO PRVU u nizu jesenskih izdanja romana inozemnih pisaca, zagrebačka izdavačka kuća "OceanMore" objavila je roman "Djevojčica koja je previše voljela šibice" kanadskog književnika Gaetana Soucyja.

"Djevojčica koja je previše voljela šibice" iz 1998. treći je Soucyjev roman. Njime je postao književna zvijezda u Quebecu, a nakon Pariškog sajma knjiga 1999. gdje ga je predstavio, Soucy je ostvario i međunarodni uspjeh.

Radnja romana smještena je na nekad raskošno, a sada zapušteno i izolirano imanje gdje živi otac s dvoje djece. Jednog jutra djeca otkrivaju da je otac, od kojeg su naučili sve što znaju o životu, počinio samoubojstvo. Nakon prvotnog šoka, djeca suočena sa stvarnošću i novonastalom slobodom, ne znaju što dalje.

Gaetan Soucy (Montreal, 1958.) studirao je fiziku, književost i filozofiju. Neko vrijeme živio je u Japanu i odličan je poznavatelj japanske kulture. Prvi roman "LImmaculee conception" objavljuje 1994., a drugi "LAcquttement" tri godine kasnije. Kanadska kritika hvali njegov stil, složenost kompozicije i smjele teme. Prošle godine objavio je svoj četvrti roman "Music-Hall!".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Le Nouvel Observateur" pisao je da se roman "Djevojčica koja je previše voljela šibice" može napisati samo jednom u životu.

Kritičari časopisa "Le Magazin litteraire" Soucyja su hvalili što ne zapada u patetiku, i što "tugu brusi poput dragog kamena sve dok iz njega ne zasja iskra nade".

Jezično arhaičan i zahtijevan roman "Djevojčica koja je previše voljela šibice" dosad je preveden na dvanaest jezika. Na hrvatski ga je s francuskog prevela Ita Kovač.

"OceanMore" uskoro će objaviti i roman "Dvanaestica" mladog američkog pisca Nicka McDonella, o 18-godišnjem momku koji na turneji po SAD-u predstavlja svoj prvi roman.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara