Đinđić: Hrvatska Srbiji treba platiti 150 milijardi eura ratne odštete

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić smatra da Hrvatska treba platiti ratnu štetu Srbiji i to u iznosu od 150 milijardi eura.

U izjavi koju su objavile banjalučke ´Nezavisne novine´, Đinđić je kazao kako je Hrvatska dužna ´možda i 150 milijardi eura´ jer je ´200 tisuća ljudi iz istočne i zapadne Slavonije, ni krivih ni dužnih, migovima i mitraljezima izbacila iz svojih kuća´.

Predsjednik Vlade Srbije ovo je stajalište iznio u povodu nedavne izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića date istom listu da Srbija Hrvatskoj treba platiti ratnu odštetu u iznosu od 15 milijardi eura.

´Ako govorimo o tome tko je kome što dužan, mislim da ćemo na tu temu imati malo dužu priču, ali smatram da to nije tema koju na takav način treba otvarati´, Đinđićev je komentar izjave hrvatskog predsjednika.

On je dodao kako bi vlasti u Beogradu mogle tražiti i odštetu za imovinu svojih državljana ´koji su pošteno pravili kuće na hrvatskom primorju a bez te imovine su ostali na vandalski način´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đinđić drži kako je u proteklom ratu ´grešaka bilo na svim stranama´ te da puno više koristi svi mogu imati bez prevelikih rasprava o prošlosti. ´Ali ukoliko netko baš inzistira, mislim da će se iznenaditi kada vidi argumente koje ima srpska strana´, kazao je Đinđić.

Jugoslavenski zatsupnik pred Međunarodnim sudom pravde Tibor Varadi također ne vjeruje kako će Hrvatska uspjeti naplatiti očekivanu ratnu štetu od Beograda.

U posebnoj izjavi koju je dao Radiju Slobodna Europa Varadi je svoje stajalište pojasnio tvrdnjom kako se u Hrvatskoj jesu zbivale strahote no ne vjeruje kako će to biti dovoljno za dokazivanje optužbe za genocid podnesene protiv SRJ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara