ĐINĐIĆ TRAŽI POVRATAK SNAGA SIGURNOSTI NA KOSOVO

Srbijanski premijer Zoran Djindjić zatražio je u petak od Vijeća sigurnosti UN da odredi datum povratka snaga sigurnosti Srbije i Crne Gore na Kosovo.

Đinđić je u pismu koje je uputio članovima Vijeća sigurnosti zatražio da odmah počnu razgovori o uključivanju Srbije i Crne Gore u sve odluke koje se odnose na budući status Kosova.

´To se prije svega odnosi na pitanja sigurnosti (vojska i policija, kontrola granice), pravne i ekonomske poredak, odnos središnje vlasti u Beogradu i vlasti u Prištini, odnos Prištine prema srpskoj zajednici na Kosovu´, kaže se među ostalim u Đinđićevom pismu.

On je upozorio da je ´poslednji trenutak da se zaustavi ozbiljno prejudiciranje krajnjeg rešenja´, misleći pritom na mogućnost da Kosovo ostane izvan Srbije.

On je zatražio da se ´Srbima na Kosovu prizna status nacionalne zajednice koja svoja prava ostvaruje preko svoje samouprave u okvirima pravnopolitičkog poretka Kosova, ali uz učinkovita kolektivna, a ne samo individualna prava.

Đinđić u svojem pismu tvrdi kako su takva rješenja primjenjena u drugim zemljama, ali nisu na Kosovu jer se tome protivi albanska strana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara