Đukanović: Posebno dobre odnose želimo s Hrvatskom i Srbijom

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović izjavio je da su članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu dugoročni strateški ciljevi Crne Gore a da njegova država želi posebno dobre odnose s Hrvatskom i Srbijom kao neposrednim susjednim državama.

"Posebno dobre odnose želimo sa Hrvatskom i Srbijom jer je efikasna regionalna suradnja s državama u regiji jedan od temelja naše vanjske politike", rekao je Đukanović u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Pri tome je ocijenio da odnose s Hrvatskom obilježava težina događaja na dubrovačkom ratištu.

"S Hrvatskom ne želimo traumatične odnose, zato ulažemo mnogo napora za razvitak dobrosusjedskih odnosa", rekao je Đukanović.

U pogledu odnosa sa Srbijom, Đukanović je rekao da je vrijeme provedeno u državnoj zajednici sa Srbijom za Crnu Goru bilo izgubljeno, te ocijenio da odnose treba što prije "sanirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kao glavne dugoročne strateške ciljeve Crne Gore naveo članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Crna Gora bi, ocijenio je, mogla biti spremna za članstvo u EU kroz manje od deset godina, ali u tom pogledu nije dobila čvrsta obećanja, a svjesna je i mogućnosti da EU privremeno zaustavi proces svoga proširenja, rekao je Đukanović.

"Mislim da bi bilo logično da Europa udruži sve sve europske države, kako ne bi morala sanirati posljedice čekanja država jugoistočne Europe na ulazak u EU. Ocjenjujem da događaji iz devedesetih godina prošlog stoljeća jasno pokazuju što se može dogoditi ako Europa ne posveti dovoljno pažnje razvoja država s područja Balkana", rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer rekao je da očekuje da će države u regiji do jeseni ove godine zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini, dodajući da bi nekadašnji prijedlog stvaranja ekonomske unije država jugoistočne Europe bilo dobro rješenje za Crnu Gora do vremena kad bude mogla postati članicom EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara