Đukanović se dva sata pravdao EU parlamentarcima zbog slučaja "šverca cigareta"

Na DVOSATNOM sastanku u Bruxellesu između premijera Crne Gore Mile Đukanovića i Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, prvi čovjek susjedne države morao se pravdati zbog "optužnice iz Barija". Neugodna situacija na sastanku dogodila se kad je jedan od zastupnika upitao Đukanovića kako napreduje suđenje, a nakon toga su i drugi zastupnici počeli postavljati nezgodna pitanja.

Međunarodno krijumčarenje

Podsjetimo, Đukanović se našao na optuženičkoj klupi talijanskog suda u Bariju gdje je saslušan prije tri mjeseca, a tereti ga se za kriminalno udruživanje sa ciljem međunarodnog krijumčarenja cigareta.

Đukanović je optužen da je kao predsjednik republike koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore, u razdoblju od 1994. do 2002. godine, švicarskom državljaninu Francu Della Torreu dodijelio licencu za uvoz tisuću tona cigareta na mjesec, koje su krijumčarske mreže potom slale u Italiju preko Crne Gore. Đukanović se svojedobno branio kako je njegova zemlja skladištila cigarete i pomagala u tranzitu, ističući kako je riječ o zakonitim radnjama. Đukanović je također pod istragom, jer je preko tvrtke "Zeta trans" omogućio krijumčarenje tih cigareta i zahvaljujući vezama s ljudima iz vrha crnogorske policije osigurao nesmetan ulazak švercerskim brodovima u luke Zelenika i Bari. Optužnica spominje i davanje utočišta osobama koje traži talijansko pravosuđe, dok je Đukanović za sve optužio režim Slobodana Miloševića.

Puna suradnja s talijanskim pravosuđem

Kako su izvijestile podgoričke Vijesti, Đukanović je morao objašnjavati "slučaj iz Barija", nakon što ga je jedan od zastupnika Europskog parlamenta upitao kako se odvija taj slučaj. Đukanović je rekao kako ne zna detalje te je naglasio kako se odazvao pozivu suda. Đukanovićje tvrdio parlamentarcima da je rekao sve što zna o tom slučaju.

Također jedno od pitanja zastupnika EU parlamenta bilo je i kada očekuje da bi slučaj mogao biti zatvoren, no Đukanović je objasnio kako nema tu informaciju. Vijesti podsjećaju kako je Europski parlament svojedobno pozvao Crnu Goru na punu suradnju s talijanskim pravosuđem u slučaju šverca cigareta, naglasivši kako bi ishod istrage, a i suđenja mogao rezultirati i "međunarodnim nalogom za uhićenje".

Crna Gora se nada pristupnici već ove godine

Također, EU parlamentarce zanimalo je koje je konkretne korake Crna Gora poduzela u borbi protiv organiziranog kriminala te kako stoje s reformom pravosuđa.

Đukanović je kasnije u razgovoru s visokom predstavnikom EU Javierom Solanom izrazio nadu kako će Crna Gora ostvariti rezultate u reformama, a koje bi trebale omogućiti da se do kraja ove godine podnese kandidatura za članstvo u EU. Solana je, pak, odgovorio kako je od datuma pristupnice, ipak važnije da Crna Gora zadrži tempo reformi.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara